2024 június 17

A Procter & Gamble profitja csökkent, a Boeingé pedig nőtt

Csökkenés

Az amerikai P&G adózott eredménye 2,52 milliárd dollárra, részvényenként 93 centre csökkent a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 2,75 milliárd dollárról, részvényenként 97 centről. Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 96 cent lett, elemzők gyengébb adatra, 94 centre számítottak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A P&G szerdán azt közölte, hogy a bevétele a tavalyi első negyedévi 15,78 milliárd dollárról 15,61 milliárd dollárra mérséklődött, és ezzel már a 13. egymást követő negyedévben jegyeztek fel bevételcsökkenést. Szakértők nagyobb, 15,73 milliárd dolláros negyedéves bevétellel számoltak. A P&G bevételének mintegy kétharmada a tengerentúlról származott, amit egyebek között az erős dollár gyengített.

Hiába csökkentek a bevételeik, növekedéssel zárt a Boeing

Csökkenő árbevétel mellett is jobb üzemi eredményt ért el az amerikai Boeing repülőgépgyártó az első negyedévben az előző évihez képest. A társaság szerdai közleménye szerint az idei első negyedévben 7 százalékkal kevesebb, 20,9 milliárd dollár árbevétele volt a Boeingnek, de a költségcsökkentési és hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően az üzemi eredmény 13 százalékkal 2 milliárd dollárra javult, míg az adózott eredmény 19 százalékkal 1,4 milliárd dollárra emelkedett.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Jelentésében a Boeing kiemelte, hogy a negyedév során két szűzfelszállást is teljesítettek: a Dreamliner legnagyobb, 10-es verziója, valamint a Boeing legsikeresebb típusa, a 737-es 9-es verziója is ebben az időszakban szállt fel először, hogy megkezdje berepülési programját.

Az első negyedévben a társaság 4 százalékkal kevesebb, 169 gépet adott át a légitársaságoknak, a kereskedelmi típusokkal foglalkozó részleg 1 százalékkal kevesebb, 14,3 milliárd dollár bevételre tett szert. Előrejelzésében a Boeing fölfelé módosította az egy részvényre jutó éves eredményt: a korábbi 10,25-10,45 dolláros szintről 10,35-10,55 dolláros tartományra emelte várakozásait.