2024 június 18

A Moody’s szerint jöhet újabb leminősítés az OTP-nél

Több osztályzatot is lerontott

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Ba2”-ről egy fokozattal „Ba3”-ra rontotta az orosz OTP-bank devizában és hazai valutában vezetett betétállományának hosszú távú besorolását. A rontott betéti osztályzat kilátása továbbra is negatív.

Ezzel egy időben a Moody’s „D mínusz”-ról „E plusz”-ra rontotta a bank pénzügyierő-osztályzatát, amely így most „b1” alapszintű adósminőség-értékelésnek (baseline credit assessment, BCA) felel meg. A BCA mutatóval a Moody’s az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

Rossz az eszközminőség

A Moody’s indoklása szerint a minősítési lépések tükrözik a cég azon várakozását, hogy az orosz OTP-érdekeltség eszközminősége még tovább romolhat a következő 12-18 hónapban, nyomást gyakorolva a bank jövedelmezőségére, emellett a pénzintézet tőkehelyzete is nyomás alá kerülhet a tartalékolási terhek miatt.

Az OTP orosz leánybankjának eszközminőségi romlása az orosz bankrendszer lakossági portfoliójának általános minőségi gyengülését követte az idei első fél évben. Ennek az eróziós folyamatnak a fő tényezői közé tartozik a háztartások eladósodottságának gyors növekedése az elmúlt években, valamint a gyenge orosz makrogazdasági kilátások, amelyek nyomást gyakorolnak a lakosság nettó jövedelmére és így adósságszolgálati kapacitására is – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az orosz OTP-érdekeltség teljes kinnlevőség-állományán belül az idei első fél évben 24 százalékra nőtt a 90 napnál régebben lejárt problémás követelések aránya a 2013 végén mért 19 százalékról.

Marad a nyomás

A Moody’s szerint az OTP orosz bankja ismét leminősítési nyomás alá kerülhet, ha folytatódik az eszközminőség eróziója és ez további veszteséges működést okoz, ha tovább romlik a bank tőkehelyzete, vagy ha a tulajdonos, az OTP Bank besorolásai romlanak.