2024 április 24

A közszféra korrupciója riasztja a vállalkozókat

A 425 vállalkozó megkérdezésével készült felmérés szerint a megbízások elnyeréséről szóló döntéseket leggyakrabban a közszférában, legkevésbé pedig a magánszektorban befolyásolja a korrupció és a kliensrendszer. A vállalkozók nullától négyig terjedő skálán (nulla – egyáltalán nem befolyásoltak a döntések, négy – nagyon gyakran befolyásoltak a döntések) értékelhették a korrupció jelenlétét a PAS által összeállított listán szereplő intézményekben. A felmérésben részt vevő vállalkozók a legrosszabb értékelést a minisztériumoknak (3,6), a strukturális alapokból származó támogatásokat folyósító intézményeknek (3,45) és az államigazgatás központi szerveinek (3,4) adták. A 25-ös listán a legjobb eredményeket a magánvállalatok (1,5) a magánkézben lévő egészségügyi intézmények (1,8) és magán oktatási intézmények (1,9) érték el.

„A közbeszerzési eljárásokban való részvételtől a legtöbb vállalkozót az riasztja el, hogy meggyőződésük szerint nem a legjobb ajánlatot nyújtó pályázókat választják, hanem azokat, akiknek a legjobb kapcsolataik vannak a közintézmények vezetőivel” – összegezte a felmérés eredményeit Robert Kicina, a PAS elnöke. Hozzátette: a megkérdezett vállalkozók kétharmada vélekedik így és csupán 12 százalékuk bízik abban, hogy egy jó ajánlat nagyobb súllyal bír a döntéshozatalnál, mint a pályázó személyes kapcsolatai.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vállalkozók legtöbbje szerint (a megkérdezettek 42 százaléka), a megbízások és támogatások elnyeréséhez szükséges kenőpénz aránya az ügylet értékének 10-20 százalékát teszi ki. A válaszadók közel egyharmada 5-10 százalék közöttire becsüli a kenőpénz arányát, 13 százalékuk viszont ennél jóval magasabb, 20-50 százalék közötti kenőpénzről beszél.