2023 december 10

5 millióst kárt okozott a francia Nemzeti Front?

Még változhat az összeg

Az április 21-i keltezésű, 4 978 122 eurós becslést újabb részletek figyelembe vételével állapították meg, és az összeg állítólag még változhat – írta Patrick Maisonneuve, az Európai Parlament ügyvédje a francia vizsgálóbírókhoz intézett egyik feljegyzésében. Az ügyvéd a francia hírügynökség megkeresésére nem erősítette meg az információt. Az Európai Parlament 2015 szeptemberben még csak 1,9 millió euróra becsülte a teljes károkozást.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A héten a Brüsszel által átadott anyagban 17 EP-képviselő érintett, köztük Marine Le Pen pártelnök, a francia elnökválasztás május 7-i második fordulójának egyik jelöltje is.

Rodolphe Bosselut, az elnökjelölt ügyvédje nem kívánta a francia hírügynökségnek kommentálni az értesülést, csak annyit jegyzett meg, hogy „a nyomozati titok megsértése kiváló időzítéssel érkezett”.

Átcsatornázták a forrásokat?

Az Európai Parlament egyébként már korábban megindított egy eljárást, amelyben 1,1 millió eurót követel vissza hat nemzeti frontos képviselőtől, közöttük 340 ezer eurót Le Pentől, aki bíróságon vitatja az eljárás törvényes jellegét.

A francia hatóságok azt vizsgálják, hogy a radikális jobboldali párt kiépített-e egy rendszert, amelyen keresztül az uniós forrásokat átcsatornázták a pártalkalmazottak fizetésének fedezésére, azaz illegális pártfinanszírozásról van-e szó.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Tagad Le Pen

Le Pen kabinetfőnöke, Catherine Griset ellen február 22-én emeltek vádat. Azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2016 között az EP-ben vett fel asszisztensi fizetést, holott ezalatt valójában Franciaországban töltött be tisztséget a pártjában. A párt egy másik alkalmazottja, a párizsi pártszékházban grafikusként foglalkoztatott Charles Hourcade ellen is eljárás indult, amiért uniós asszisztensi fizetést vett fel.

Marine Le Pen korábban több ízben is hangoztatta, hogy nem jelenik meg a párizsi ügyészség idézésén a fiktív európai uniós szerződések ügyében. Európai parlamenti képviselőként élvezett mentelmi joga révén nem kényszeríthető vallomástételre, sem más kényszerítő intézkedésre, ezért a francia hatóságok a mentelmi jogának felfüggesztését kérték az uniós parlamenttől. Az elnökjelölt tagad minden szabálytalanságot, és azt állítja, hogy „politikai csata” folyik ellene.