2024 július 01

Foci-Eb 2024: Németország izgulhat a mai továbbjutásért

36 mérkőzés után a 2024-es foci Európa Bajnokság tovább menetel a mindent eldöntő kieséses szakaszba, amely szombaton a 16 közé jutással kezdődik.

Mutatjuk a mai két meccs lehetséges kimeneteleit:

Németország – Dánia (Június 29. Szombat 21:00)

Németország és Dánia az 1992-es Euro-döntő visszavágóján találkozik egymással a szombati dortmundi mérkőzésen. Míg a házigazda Németország két győzelemmel és egy döntetlennel veretlen a tornán, Dánia még nem ünnepelhetett győzelmet, az összes csoportmeccsén döntetlent játszott, miközben csak kétszer kapott gólt.

Dánia esélytelenebbként vág neki a mérkőzésnek, és történelmi ihletet meríthet az 1992-es göteborgi Euro-döntő csodálatos teljesítményéből. Azon a mérkőzésen minden idők egyik legnagyobb döntőbeli meglepetését vitték véghez, amikor 2-0-ra legyőzték az akkori világbajnok Németországot, és ezzel megszerezték első és egyetlen nagy futballbajnoki címüket.

„Ez egy erős csapat, amellyel szembenézünk, és egy kicsit olyan, mintha a nagy ország a kis ország ellen játszana” – mondta Christian Poulsen, Dánia segédedzője a 16 közé jutás szombati összecsapása előtt a riportereknek. „De belemegyünk a csatába, és reméljük, hogy ugyanazt tudjuk majd csinálni, mint ’92-ben”.

Történelmileg Németország közel verhetetlen, ha egyszer eljut az Európa Bajnokságon a kieséses szakaszba. Abból a tíz alkalomból, amikor Németország továbbjutott, kilenc alkalommal az elődöntőbe, hatszor pedig a döntőbe jutott. Ez a 2024 EB-n sem lehetetlen.

Svájc – Olaszország (Június 29. Szombat 18:00)

Svájc kényelmesen továbbjutott az A csoportból a 2024 EB-n, veretlen maradt, és közel járt ahhoz, hogy Németország előtt végezzen, mielőtt a házigazdák Niclas Füllkrug utolsó mérkőzésen szerzett egyenlítő góljával a második helyen végeztek. Murat Yakin csapata minden bizonnyal nem ijed meg egyik ellenfelétől sem, és a címvédő Olaszország ellen sem kell félnie Berlinben. „Az első lépés megtörtént” – mondta Granit Xhaka csapatkapitány. „Alig várjuk a következő kört és a következő ellenfeleket. Remélem, most már mindenki egy kicsit jobban tiszteli Svájcot.”

Olaszországnak eközben Mattia Zaccagni 98. percben szerzett drámai egyenlítő góljára volt szüksége Horvátország ellen ahhoz, hogy a B csoport második helyét megszerezze, ami kulcsfontosságúnak bizonyulhat a kampányukban. „Lépésről lépésre haladunk” – mondta a csatár Mateo Retegui. „Svájcban egy másik erős csapat ellen fogunk játszani, de nyerni akarunk, és tovább akarunk jutni.” A két csapat a 2020-as Európa Bajnokság csoportkörében találkozott egymással, akkor Olaszország 3-0-ra diadalmaskodott Rómában. Ne lepődjünk meg, ha ez a 16 közé jutásért vívott mérkőzés sokkal szorosabb lesz – írja az UEFA.