2025 január 05

Élelmiszer árzuhanás: Fordulópont a világpiacon?

Csökkentek az élelmiszertermékek világpiaci árai decemberben

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteken közzétett adatai szerint decemberben csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke. A mérséklődést elsősorban a cukor nemzetközi árának gyengülése okozta.

Csökkent a világ élelmiszerpiaci árai decemberben. Fotó: Shutterstock

FAO élelmiszerár-index: Mérsékelt csökkenés

A FAO élelmiszerár-indexe decemberben 127 ponton állt, amely 0,5 százalékkal alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de még így is 6,7 százalékkal meghaladta a 2023 decemberi értéket. Az index az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonák, húsfélék, tejtermékek és cukor – kereskedelemmel súlyozott nemzetközi árait követi. Tavaly az index éves átlaga 122 pont volt, ami 2,1 százalékkal alacsonyabb, mint 2023-ban.

Gabonatermékek: Kiegyensúlyozott tendencia

A FAO gabonaárindexe decemberben gyakorlatilag stagnált, de éves szinten 9,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Az egész éves adatok alapján a gabonaárindex 113,5 pont volt, ami 13,3 százalékos csökkenést jelentett 2023-hoz képest. Ez már a második egymást követő év, amikor a mutató visszaesett a 2022-es rekordok után.

Növényi olajok: Emelkedő trend az év során

A növényi olajárindex decemberben 0,5 százalékkal csökkent, de éves szinten még mindig 33,5 százalékkal magasabb volt, mint 2023-ban. A globális kínálat szűkössége 9,4 százalékkal emelte az éves átlagárakat 2023-hoz viszonyítva.

Húsárak: Véget ért a csökkenő trend

A húsárindex decemberben 0,4 százalékkal nőtt, megszakítva a három hónapja tartó csökkenést. Éves szinten a húsárak 7,1 százalékkal voltak magasabbak, a legnagyobb növekedést a szarvasmarha-, juh- és baromfihús árainál regisztrálták, míg a sertéshús ára csökkent.

Tejtermékek: Megtorpant növekedés

A tejárindex hét hónapnyi emelkedés után 0,7 százalékkal csökkent decemberben, de még így is 17 százalékkal haladta meg a 2023. decemberi értéket. Az éves átlag 4,7 százalékkal nőtt, amit elsősorban a vaj árának emelkedése okozott.

Cukor: Jelentős visszaesés

A FAO cukorárindexe decemberben 5,1 százalékkal csökkent, ami a főbb termelő országok kedvező terméskilátásainak köszönhető. Éves szinten 10,6 százalékkal volt alacsonyabb a 2023 decemberi értéknél, míg a teljes éves átlag 13,2 százalékkal csökkent.

Összességében a FAO adatai szerint a globális élelmiszerárak decemberi csökkenése kedvező fejlemény, amelyet az év során tapasztalt jelentős árnövekedések ellensúlyoztak. Az élelmiszerárak további alakulása nagyban függ a termelési kilátásoktól és a globális keresleti tényezőktől.

Címlapkép forrása: Shutterstock