2024 július 19

Rallyznak a kispapírok

A magyar tőzsdén déjá vu érzés lehet úrrá azokon, akik 2017 környékén is kereskedtek már a piacon. Az úgynevezett kispapírok (köznyelvben körülbelül minden, ami nem blue chip) ugyanis az akkor tapasztaltakhoz hasonlóan szárnyalnak, gyakorlatilag felváltva. Az alapséma ugyanaz: jön egy hír, de akár csak egy vezetőségi sajtótájékoztató, és önmagukhoz képest nagy forgalommal szárnyalni kezd az adott cég árfolyama. A Rába esetében a vezetőváltás, a Masterplastnál a menedzsment tervei, az Enefinél egy romániai per megnyerése, a Waberer’s-nél a tulajdonosi struktúra átalakulása volt a szikra. De szárnyalt az Opus, amikor megjött a hír, hogy a cég megveszi a Titászt, illetve láthattunk EHEP és Autowallis rallyt is az elmúlt hetek során.

Mi lehet az ok?

Értelemszerű kérdés, hogy miért, és miért éppen most indultak meg a kispapírok. Maguk az érkező hírek önmagukban nem elég magyarázatok, ezt talán leszögezhetjük; más állhat a háttérben. Nem tűnik rossz magyarázatnak például, hogy a magyar piacon egy általános rally bontakozik ki, ami azt jelenti, hogy először a nagy cégek papírjai szárnyalnak, majd azok alábbhagyásával a kispapírokra találnak rá a befektetők.

Ez igaz lehet: az OTP, a Mol és most már a Richter hatalmas emelkedése után van rá esély, hogy a kisebb cégekre irányul több figyelem. Fontos tényező még, hogy a kispapírok nem igazán heverték még ki a koronavírus okozta esést, pedig a főbb indexek már bőven, és a magyar blue chipek is majdnem. Így alul értékeltnek tűnhetnek a magyar befektetők számára a többi eszközhöz képest.

Merre tovább?

Ha ez így van, akkor már csak azt lenne érdemes megtudni, hogy vajon ez a rally lejátszódik-e a többi papírnál is. A válasz persze nincs a zsebünkben, de ha erre spekulálunk, akkor érdemes lehet átnézni a cégek értékeltségét, és a kisebb jelentőségű bejelentéseket is. Nem kizárt ugyanis a forma logika alapján, hogy több papírban is a fent említettekhez hasonló rallyt láthatunk a következő időszakban.