2024 április 22

OTP, mi a titkod?

A magyar tőzsde különutas mivoltját már mindenki észre vehette, aki a magyar parketten mozgott az elmúlt években. Ez hol pozitív irányú, hol negatív irányú, de mindenképpen egy megfigyelhető tény sokszor. A különutasság alatt leginkább azt érthetjük, hogyha a BUX által azért általában követett DAX-tól és S&P500 indextől jelentősen eltér a magyar tőzsdeindex mozgása. Az elmúlt években mindkét irányú eltéréssel tarkított időszakra volt példa, érdemes megnézni, hogy a jelenben hogyan alakulnak a folyamatok. A BUX legfőbb komponense az OTP, amely viszont nagyon ritkán megy szembe a BUX mozgásával, főleg, hogy nem is tud, hiszen ez a részvény a fő alakítója a tőzsdeindex értékének. Mint a legtöbbek által és legtöbbet kereskedett magyar papírt, hasznos lehet, ha az OTP-t vizsgáljuk meg tehát, mint különutast az elmúlt időszakban.

Napos táv

Mivel évekre visszamenőleg kevésbé értelmezhető, ezért a legutóbbi nagy „eseménytől”, a koronavírus válságtól kezdjük a vizsgálódást. Az nyilván felforgatta ugyanis a piacokat és a piaci mozgásokat is alaposan, és lényegében mind az OTP, mind a DAX és S&P esetében egy méretes esést okozott, egy lefelé irányuló nagy piros egyenest; nagyságrendileg a zuhanás mértéke is megegyezett, bár az OTP azért számottevően többet esett. Utóbbi alapján a talpra állás is lehetett volna erősebb, azonban épp ellenkezőleg történt: az S&P új csúcsra ment, a DAX szeptember elején néhány százalékra volt a februári csúcsától, az OTP azonban jobb esetben 11-12 forintig jutott, ami még mindig közel 30 %-al alacsonyabb, mint a csúcsértékek.

www.investing.com
www.investing.com

Hogy ennek mi az oka, azt több oldalról is megközelíthetjük. Egyrészt a Fed és az EKB intenzív gazdaságtámogató politikája a részvénypiacokat is elérte, sőt, Fed put néven még köznemesült is. A másik jelentős tényező, hogy szektor szempontjából az OTP kedvezőtlenebb helyzetben van. Az S&P összetevői között például nagy arányban vannak technológiai cégek, amikre tudjuk, hogy milyen erős rally volt a jellemző az előzőekben. Ha az európai vagy amerikai bankokat nézzük, akkor már az OTP szempontjából kedvezőbb összehasonlítás jön ki eredményül. Mindenesetre tény, hogy mint általában a közép-európai piacok, az OTP is kiamaradt az emelkedés jó részéből.

Azonban ennek tud néha előnye is lenni, és ezt láthatjuk, ha a napos grafikont vizsgáljuk meg szeptember elejétől nézve. Látható, hogy az OTP egy erős kilengést kivéve meglehetősen erősen tartotta magát a szeptemberi zuhanásokkor, illetve az elmúlt pár napban kibontakozó drasztikus esésből sem vette ki túlságosan a részét. A fő ok az lehet, hogy bár Magyarországon az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet egész Európában, mégsem hallani újbóli korlátozó intézkedésekről. A kormány hivatalosan a halottak számát nézni, azonban az ebben a mutatóban bekövetkezett gyors és sajnálatos emelkedés sem eredményezett jelentős szigorítást. Ugyanakkor érdemes figyelembe vennünk, hogy mivel egy nagyon nyitott gazdaság vagyunk, ezért a fő kereskedelmi partnereinknél (ilyen például Németország) bekövetkező szigorítások és gazdasági visszaesés közvetetten Magyarországra is jelentős mértékben kihathat.

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_41ee954830f115c06eec6d31592d777d.png
www.investing.com
www.investing.com

Órás

Az előzőkből levonhatjuk a következtetést akár, hogy akkor ezek szerint az OTP egyszerűen nem mozog együtt a tőzsdeindexszekkel, külön mozog azoktól, tehát felesleges is az irányadó európai vagy amerikai tőzsdéket hasonlítgassuk a magyar bankrészvényhez. Azonban ez korábban sem igaz, ha a rövidebb távú grafikont vizsgáljuk meg. Különösen az S&P500 index (vagy az azonos nevű futures árfolyam) rezdüléseire rezonál jól az OTP, rengeteg olyan napon belüli távot találhatunk a grafikont vizsgálva, ahol ha némiképp eltérő mértékben is, de együtt mozgott a kettő vizsgált instrumentum. Történik ez úgy, hogy az S&P500 jelentősen esett a vizsgált időtávon összességében. Levonhatjuk a tanulságot tehát, hogy nem szükséges hosszabb távon együtt mozogni ahhoz, hogy a rövidtávú kereskedés során használhassuk indikátornak a nemzetközi részvényindexeket az OTP részvény esetében.

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_ba60cac6b773f46276316b2b9fee650e.png
www.investing.com
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_387dae12fbcab2035461eca39a1ac71d.png
www.investing.com

Összefoglalás

Ahogy láthatjuk, az OTP sikerének titke meglehetősen relatív; úgy nem esik ugyanis, hogy alig emelkedett a nagy tavaszi és nyári rallyban, és abból is adott már vissza. Ennek ellenére az S&P indexszel valóban sokszor harmonizál az árfolyama, lefekvés előtt érdemes ránézni az amerikai tőzsdékre, hogy iránymutatást kapjunk a másnap reggeli OTP nyitó árfolyamra.