2024 április 16

Koronavírus a piacokon-mi volt eddig és hogyan tovább?

Az ősz folyamán több cikkben is foglalkoztunk azzal (pl. The winter is coming), hogy a befektetői társadalom hogyan viszonyul a világjárvány alakulásához. Egy jól felismerhető analógiát tudtunk akkor azonosítani, és ha jól rezonáltunk a befektetők viselkedésére, akkor akár komoly profitra is szert tehettünk a tőzsdék volatilitásából. Bár sokszor elhangzott a múlt esztendő során, hogy a tőzsdék meglehetősen irreálisan viselkednek a COVID-19 pandémia során, mégis sokszor ismételgetett taktikák váltak be. Emlékezzünk vissza a fontos momentumokra, és ez alapján próbáljunk gondolkodni a jövőre nézve is!

Kezdetek

Az egyszerűség kedvéért talán a leginkább közkedvelt és irányadó amerikai index, az S&P500 határidős árfolyamát fogjuk vizsgálni. Ezt az grafikont követjük most végig, 2020 békés januárjától mostanáig.

www.investing.com

 Bár folyamatos emelkedésnek tűnik utólag nézve a 2020-as év, azért ez nem volt teljesen így. A vírus tavaly januári köztudatba kerülésekor kisebb esés volt látható a tőzsdéken, ugyanis egy új bizonytalansági tényező lépett be. Szárnyra kaptak a pletykák, hogy ezrével halnak az emberek Vuhanban, és ezen nem segítettek a kínaiak (akkor még európai szemmel nézve erősnek tűnő) korlátozásai. A tőzsde tehát megijedt, és esett, az olaj pedig a Kínába való utazási tilalmak miatt még inkább. Nem beszélhetünk ugyanakkor nagy esésről, alig néhány százalékkal kerültek lejjebb a vezető indexek, ahogy a kék négyzetben is látszik. Ekkor még ember legyen a talpán, aki megmondta volna, hogy az egész évünk erről fog szólni. Jöttek is a megnyugtatások: már készül a vakcina (!), és egyébként is enyhül a járvány Kínában. Ennek hatására a zöld négyszögben látható módon új csúcsra emelkedtek a tőzsdék! Még február 20-a körül is túláradó befektetői optimizmus, túlvett indikátorok voltak a jellemzőek.

Kiábrándulás, majd konstans szárnyalás

Az év képzeletbeli sztárbefektetője ilyenkor kellett, hogy eladási pozíciót vegyen fel: volt ugyanis egy furcsa néhány nap tehát, amikor józan paraszti ésszel kikövetkeztethető volt a közeli jövő, mégis csúcson voltak az indexek. (Pedig a mai globalizált világban ugyan hogy állna meg a járvány terjedése minden korlátozás nélkül?)

Az üres Vuhan városa januárban-itt kezdődött (www.euronews.com)

Végül érkeztek az első hírek a koronavírus olaszországi terjedéséről, karanténok olasz kisvárásokban, majd Milánó, Bergamo-a többi már történelem. Hatalmas, gyakorlatilag egy hullámban történő zuhanás, ahogy azt a jól észrevehető piros téglalap jelzi nekünk. Mindenki emlékezhet egyéni életéből is, hogy ekkor azért valóban igen rossz kilátásokat érezhetett mindenki: minden bezárva, halottak, terjedő fertőzés, nagyon ismeretlen vírus, nagyon messzi vakcina. Mi van, ha évekig így kell élnünk? Nem voltak tehát meglepők a 2200 pont közeli S&P értékek. Itt már az év képzeletbeli sztárbefektetője észre vehette, hogy valóban a klasszikus „vásárolj, ha vér folyik az utcákon” helyzet állt elő. Nagyon rosszabb már tényleg nehezen történhetett, mint amit a piac árazott március 18-án.

Párizs, néhány hónappal a vuhani kép keletkezése után (www.forbes.com)

Majd pedig hónapokig tartó, gyakorlatilag egyenes vonalú emelkedés kezdődött őszig, ahogy a narancssárga téglalapnál látszik. Ekkor hiába döntöttek csúcsot az esetszámok, hiába volt több tízmilliónnyi friss munkanélküli az USA-ban, hiába esett évtizedek óta nem látott mértékben a fejlett világ gazdasága, mégis emelkedtek tovább a tőzsdék. Ilyenkor már a jövőt árazták ugyanis a szemfülesebb befektetők: lehet, hogy most minden rossz, de nemsokára minden jó lesz.

Második hullám és vakcina

Ebbe a boldog, rózsaszín ködös hangulatba köszöntött be a második hullám, amikor kétszer is jelentős esést mutattak a tőzsdék, ezt láthatjuk a lila téglalapban. Figyeljünk azonban: a tőzsdék egyáltalán nem a rekordrossz halálozási adatokra, vagy a rekordütemű, tavaszit messze felülmúló esetszámokra estek, hiszen ezekre már szárnyaltak. A piacok arra estek, hogy ha így megy tovább, minden nagyon rossz lesz. A korlátozások első hírére, a második hullám kifejezés első megjelenéseire könyvelhettek el esést a tőzsdék.

Vége a vírusnak-mulatás a brit utcákon és a tőzsdéken is az első hullám után (www.independent.com)

Azonban (az elnökválasztási bizonytalanság eltűnésével egyidejűleg) a legnegatívabb hangulatú napok után újra emelkedtek a tőzsdék, és folytatják ezt most is, amikor már oltanak a vakcinákkal gyakorlatilag szerte a világban. Ezt jelzi a jelenleg is tartó, citromsárga téglalap. És ezzel el is érkeztünk jelenkorunkig, a tanulságok levonásáig.

Tanulságok-megvolt az évszázados jellegzetes logika

Ha memorizáljuk a leírtakat és összevetjük a különböző téglalapjainkkal, akkor láthatjuk, hogy a madárcsicsergésnél eladni, ágyúszónál venni jelige nagyon is érvényes volt a 2020-as évre a nemzetközi tőkepiacokon. Aki jól számolt, az két jelre figyelt csupán: mikor érződik, hogy gond lesz a járványból, és mikor van már elég nagy gond. Előbbi esetben eladni, utóbbi esetben vásárolni volt érdemes. Utólag persze ez már nem segít, ha nem követtük ezt a stratégiát, ezért nézzük a jelent! A tőzsdéknél most rég nem látott optimizmus tapasztalható, a vakcina miatt már a korlátozások híre sem jelent csapást az indexek árfolyamára.

Vakcina: a jó hírek kezdete, vagy maga a jó hír? (www.bbc.com)

 Egy kérdést kell eldöntenünk: ha a vakcina megoldja a vírushelyzetet, akkor a téma fokozatos eltűnésével jó helyen állnak-e most az indexek? Magyarul: a mostani árfolyamok minden létező jó hírnek szólnak (vakcina, vírus vége), vagy pedig valóban a közelgő pozitív képet (helyreálló gazdaságok, vártnál kisebb kár) jeleznek előre? Ha a vakcina volt a végső jó hír, akkor longosként nagyon gyorsan fedezékbe kell vonulnunk a fent levezett logika lapaján; ha viszont ez csupán egy pozitívabb jövőkép kezdete, akkor még sokáig nem érdemes short pozíciók után néznünk.

www.investing.com www.bbc.com www.euronews.com