2024 július 25

Itt a Fed döntése-mire számíthatunk?

A tegnapi nap folyamán nem véletlenül tapasztalhattunk feszült kivárást az irányadó európai és amerikai indexekben: este tartotta ugyanis kamatdöntő ülését az amerikai jegybank, a Fed. A kamat változtatására lényegében senki sem számított, ez valóban nem is következett be. Kiemelt figyelem övezi ugyanakkor mindig, hogy milyen prognózisokat tesz közzé a központi bank a jövőre vonatkozóan, illetve milyen célzásokat tesz a monetáris politika várható alakítására.

A Fed mégis képes volt meglepetést okozni: a korábban prognosztizált 6,5 %-os visszaeséssel szemben csupán 3,7 %-os GDP csökkenést vár az amerikai jegybank. Ennek oka főként az, hogy az államilag kapott ingyen pénz vélhetően megteszi a hosszabb távú gazdasági hatásait, tehát a fogyasztás révén emeli a bruttó hazai össztermék amerikai alakulását. Az inflációs célkövetésről pedig annyit megtudhattunk, hogy amíg 2 % alatt tartózkodik a mutató, addig nem nyúl a kamatokhoz a Fed. Erre a legtöbb jegybankár 2023-ig egyébként nem is számít.Az eszközvásárlások eddigi ütemének folytatását is ígéri az amerikai jegybank, gyakorlatilag ez már közhelynek számít. Emellett a Fed elnöke, Jerome Powell a lefelé mutató kockázatokat emelte ki, utalva a további stimulus szükségességére. Hogy mindezek ez jó hírek-e a részvénypiacok számára, már jóval nehezebb megítélni.

A Fed és a gazdaság ellentétes mozgásának (ha a gazdaság prosperál, akkor a Fed szigorút, ha a gazdaság rosszul áll, akkor a Fed úgyis megoldja) értelmezése ugyanis egy kétélű fegyver, aminek igaz, csak az egyik éle volt kihasználva az elmúlt hónapokban, és messzebbre tekintve az elmúlt években. Eddig az a nézet uralkodott (ennek kicsúcsodása az augusztus hónap volt idén), hogyha a gazdasági mutatószámok-ideértve a munkanélküliséget, a GDP, a fogyasztás, vagy a beruházások alakulását-a várt felettiek, kedvezőek, akkor emelkednie kell a részvénypiacoknak, ezt nem is szükséges magyarázni. Ha ugyanezen adatok igen negatívak, esetleg nagyon messze elmaradnak az elemzői várakozásoktól, akkor is emelkedni kell, ugyanis ez még egy ok arra, hogy a Fed folytassa a szuperlaza monetáris politikáját, aminek révén egyre több és több likviditás érkezik a piacokra.

Mi lenne, ha megfordítanánk? Ha a gazdaság gyengén teljesít, az értelemszerűen negatív, tehát adni kell a részvényeket; ha a gazdaság erősen teljesít, akkor pedig elveszítheti a piac a Fed támogatását-mondván nincs rá szükség-, tehát szintén adni kell a részvényeket. Látható, hogy ugyanazt a dolgot a piaci hangulatnak megfelelően két, teljesen eltérő módon is nyugodtan lehet értelmezni-nem szabad tehát készpénznek (ironikus fogalmazva helikopterpénznek) venni azt, hogy a Fed ilyen politikája kizárólag az emelkedést segítheti. Lehetséges, hogy eljön az idő, amikor a „ne harcolj a Fed ellen” típusú piaci bölcsességek már nem a shortosokat, hanem a longosokat figyelmezteti. A tegnap esti döntés után rövidtávon legalábbis korrekció mutatkozik az irányadó indexekben.

Források:

www.portfolio.hu

www.vg.hu