2024 május 23

„A háború nem opció” – megúszhat a világ egy újabb konfliktust?

Tajvan elnöke, Caj Ing-ven szombaton az elnöki hivatalban tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy számukra „a háború nem opció”.

Caj kijelentette, hogy „bár Tajvan körül számos kockázat azonosítható, mi semmiképpen nem vagyunk kockázatvállalók. Tajvan továbbra is felelősségteljesen fogja hatástalanítani és kezelni ezeket a kockázatokat. A háború nem opció! Egyik fél sem változtathatja meg egyoldalúan a jelenlegi helyzetet nem békés eszközökkel. A béke és a stabilitás fenntartása Tajvan és az egész világ számára is kiemelt fontosságú.”

Tajvan elnöke azt is megemlítette szombaton, hogy az ország jelenleg is tárgyalásokat folytat Joe Biden amerikai elnök kormányával egy 500 millió dollár értékű katonai segély kapcsán. „Az Amerikai Egyesült Államok segítsége a koronavírus járvány miatt és néhány más ok miatt van. Néhány fegyverszállítmány leszállítása még késik.” -tette hozzá.

(www.shutterstock.com)

Súlyos veszteségeket eredményez az orosz-ukrán háború

Korábbi cikkünkben a világ másik égető problémájával, az orosz-ukrán háborúval foglalkoztunk. Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb, szombat reggeli becslése szerint az orosz hadsereg az összecsapások során a konfliktus kezdete óta legalább 202 430 katonát veszített el. Csak az elmúlt 24 órában további 670 orosz katona esett el.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com