A burgonya hatása a szervezetünkre
A paleolit életmód egyik alapelve, hogy minden olyan élelmiszert ki kell zárnunk az étrendünkből, ami káros hatással lehet a szervezetünkre, az egészségünkre. A gabonafélék mellett a burgonyát is teljesen el kell hagynunk, mivel a fogyasztása súlyos betegségekhez is vezethet.
A túlzott burgonyafogyasztás következményei
Egyáltalán miért olyan káros a burgonya? A helyettesítése, egészséges alternatíva keresése ma már egyszerűen megoldható. Elég megnézni a PaleoCentrum kínálatát és máris láthatjuk, milyen lehetőségek érhetőek el. Ezzel egy nagy lépést tehetünk az egészséges életmód felé, ha az olyan káros élelmiszereket kizárjuk, mint a burgonya.
A feldolgozott burgonyafélék, mint a chips vagy a sült burgonya nagy mennyiségben tartalmaz adalékanyagokat. Ezek az egészségünket nagymértékben károsítják, pláne, ha túlságosan is szeretjük a chipseket, sült krumplikat. A burgonyafogyasztás egyik fő oka lehet a szívbetegségek kialakulásának és az elhízásnak. A növény glikémiás indexe kifejezetten magas, ami azt jelenti, hogyha túl sokat eszünk belőle, akkor az 2-es típusú diabétesz megjelenéséhez vezethet, de ezenkívül a szív- és érrendszeri problémák, az akné és a mellrák esélyeit is növelheti.
Az egyik legkárosabb alkotóeleme a szaponin, ami a szappanhoz hasonló formájáról kapta a nevét, valamint ha vízzel keveredik, akkor habot képez. A burgonya mellett megtalálható még a lucernában és a szójában is. Káros hatásai közé tartozik, hogy roncsolja a vörösvértesteket, ami hányást, hasmenést és rosszullétet okozhat. A szaponin fő szerepe, hogy megvédje a növényt az ellenséges élőlények hatásától, támadásaitól. Ha valaki túl nagy mennyiségben fogyaszt burgonyát, akkor az emberi test bélfalában réseket fog képezni, ami növeli a bél áteresztő képességét is.
További veszélyek is leselkednek ránk
A burgonyában két olyan glükoalkaloid szaponin is található, amelyek mérgezőek az emberi szervezet számára. A bélgyulladás megjelenése mellett a burgonyafogyasztás után a vérben is egyből kimutatható lesz. Hogy mekkora a biztonságos burgonyamennyiség, amit naponta bevihetünk? Erről a mai napig nincs megegyezés: pár évtizede még 200 mg/kg volt, ma már ez inkább 60-70 mg/kg.
A legjobb megoldás a megelőzés: zárjuk ki a burgonyát az étrendünkből
Napjainkban a krumplit egyre nehezebb megkerülni: a legtöbb receptben megtalálható, a hagyományos magyar ételek között is szerepel, valamint a gyorséttermek is minden menühöz ajánlanak egy kis, közepes vagy nagy adag sült krumplit. Ha sikerül kizárni az étrendünkből, például a paleolit életmód segítségével, annak számos pozitív eredménye lehet.
Már önmagában az is egy hatalmas pozitívum, hogy csökkentjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, ami Magyarországon pláne népbetegségnek számít. Az egészséges életmód útján elindulni napjainkban nem könnyű feladat, de egyáltalán nem lehetetlen.