2024 április 16

3 régivágású cég, ami bekerült az S&P 500 index-be

Az Egyesült Államok legnagyobb és az egyik legmeghatározóbb indexénél pénteken 3 komponens is lecserélésre került. Az index összetételében határozó bizottság a várakozások ellenére nem emelte be a Tesla részvényeit a kosárba. Sok spekuláns várta ennek a bekövetkezését, melynek elmaradása következtében nagyot zuhant a népszerű részvény árfolyama. A bekerülő cégek kevésbe ismert Blue Chip-ek, amelyekben nagyobb stabilitást látott a bizottság. A három nyertes társaság szeptember 21-től lesz az index része és a következők: Etsy, Inc. (ETSY), Catalent, Inc. (CTLT), és a Teradyne, Inc. (TER).

 

Visszatekintés, jövő hajszolás helyett

           

            A választási lehetőségek nehéz helyzet elé állították a bizottságot, mert egy nagyon túl vásárolt és túl értékelt tech cég választása esetén, rövid távon nagyobb esést hozhatott volna az indexbe egy esetleges eladási hullám. A cégek kiválasztása ennek tudatában meglehetősen furcsa eredményt hozott, mert a piacon rengeteg kiskereskedelmi, nagyipari vagy egészségügyi vállalat közül lehetett volna választani. A kiválasztott cégekben technikai és fundamentális elemzés szempontjából sincs nagy árfolyam növekedésre esély – mondják ezt az elemzők.

 

Etsy, Inc.

 

            A céget 2005-ben alapították azzal a céllal, hogy összekösse a vásárlókat és az eladókat a kézzel vagy egyedileg készült termékek kategóriájában. Az e-kereskedelmi hálón átlagosan 60 milliónyi terméket árulnak egyszerre és a vevői kör jellemzően a magasabb társadalmi osztályokból kerül ki, vagy specializált termékeket keresnek. A cég óriási növekedésen ment keresztül miután adaptálni tudta az eBay üzleti modelljét, mellyel nagy lökést kapott az értékelése is. A Wall Street-en nagy becsben tartott cég piaci kapitalizációja meghaladja a 13 milliárd dollárt és az ajánlások szerint 15-1 arányba javasolják vételre a befektetési tanácsadók. (Összehasonlítás kép a Tesla piaci kapitalizációja az elmúlt napok esését követően is 300 milliárd dollár felett van.)

 

A részvény első piacra lépése után 35,74 dolláron tudott tetőzni még 2015 áprilisában, ahonnan negatív trend várt rá. A trend befejezte 2016 januárjában jött el, amikor az árfolyam elérte a mindenkori mélypontot jelentő 6,04 dollárt. Innentől egy lassú növekedés következett 2018 áprilisig, ahonnan eloldalazott az árfolyam 50 dollár környékén. 2019 márciusában kilőtt az árfolyam 70 dolláros árig, ahonnan lassan visszaállt ismét 50 dollárra. Azóta fáradhatatlan lendülettel vették a befektetők a részvényt és egészen 141,41 dollárig kúszott az árfolyam 2020 augusztusában. Azóta korrigált a piac és jelenleg 110 dolláron kereskedik a részvényt. Az ismertek tudatában nagyobb árfolyam ugrás nem várható a közeljövőben, de ezen a szinten oldalazás várható.

 

Catalent

 

2007-ben jött létre két másik nagyobb cég összeolvadásával. A Blackstone Group ekkor felvásárolta a versenytársnak tekintett Cardinal Health cég gyógyszeripari és technológiai divízióját.  A cég 2014-ben vált nyilvánossá a 20 dollár körüli áron. Piaci története során még sosem fizetett osztalékot, de sikeresen tudott növekedni kisebb versenytársak felvásárlásaival. A növekedés az Etsy-hez hasonló kapitalizációig jutatta és jelenleg 14 milliárd dollárt érnek a cég részvényei.

 

Az átalakulás utáni időszakban elfogyott a befektetői bizalom és mindenkori minimumra esett, ahonnan viszont egy folyamatos növekvő trendet mutatott. 2018-ban sokáig oldalazott 40 dollár környékén, de 2019-ben ott hagyta az ellenállási szintet és egészen 95 dollárig mászott fel a múlthét során. Az S&P-be való bekerülést követően mégsem ment feljebb vagy állt be erre a szintre, hanem egy 7 heti minimum pontra csökkent, ezzel igazolva a befektetői bizalom hiányát.

 

Teradyne

 

 

A társaság egy igazi régi vágású chip gyártó, melynek részvényeivel az 1970-es évek óta kereskednek a tőzsdéken. A részvénynek voltak jobb és rosszabb időszakai is az elmúlt évtizedek során, a legalacsonyabb pontban egészen 94 centig zuhant. Ez még 1990-ben történt, amikor az Apple még a csőd szélén állt és a kínaiakról senki sem hitte, hogy világhatalomra törnek. Az ezt követő évtized az internet lufi felfújásáról szólt, melyben a Teradyne részvényei is részt vettek. A durranás előtt egészen 115,44 dollárig emelkedett az árfolyam, ami innen egészen 2009-ig lefelé mutató trendet követett. Ekkor már egyszámjegyű részvénnyé vált és közeledett a csőd felé.

 

2009 után új vízióval és nagyobb tőkebeáramlással megmenekült a cég, melyet a tőzsde is értékelt. Az azóta húzódó pozitív trend mégsem tudta elérni a mindenkori csúcsot.  Az árfolyam ciklikus ingadozása mostanra jutott el arra pontra, hogy a bizottság beemelje az indexbe, ezzel reményt adva a befektetőknek. Az árfolyam felhívta magára a figyelmet 2020 júliusában, amikor elérte a 0.786-os Fibonacci szintet, mely megegyezik a 2000 és 2009 közötti trend fordulópontjaival. Ez egy gyakori fordulópont és feltehetően innen lejjebb fog teljesíteni az árfolyam, ami kissé megkérdőjelezi a bizottság döntését.

 

Tesla

 

            A pénteki zárást követő döntés hivatalossá válása után várható volt, hogy a Tesla árfolyama komolyabb mélyrepülésnek indul. Azóta a legnagyobb esést a tegnapi napon, kedden mutatta, amikor 23 százalékkal csökkent az árfolyama. Azóta a mai napon sikerült pozitívan korrigálnia, de jelenleg kezd kirajzolódni egy hasonló alakzat, mint 2020 első negyedévében történt. A bizottság előbb vagy utóbb biztosan befogja emelni az 500-as főindexbe, hiszen a vállalat egyre sikeresebben tudja venni a világgazdaság akadályait. Talán egy stabilabb árfolyamra vagy egy kisebb P/E mérlegre várnak. A részvény nem csak a mögötte álló tartalom miatt érdekes a világ számára, hanem azért is mert jelenleg az egyik legnépszerűbb termék az egész pénzügyi piacon a kisbefektetők körében.