Csütörtökön csökkentek az európai részvények, a régió összes főbb indexe esett az első félév utolsó kereskedési napján.

A páneurópai Stoxx 600 index 2%-os mínuszban volt dél körül, és minden szektor a negatív tartományban volt. Az index az év utolsó negyedévét 9%-os mínuszban zárja. A svéd Saab repülőgépipari és védelmi vállalat volt az index legjobb teljesítményt nyújtó tagja délben. A vállalat 7%-kal emelkedett, miután 7,3 milliárd svéd koronás (713,9 millió dolláros) megrendelést kapott két GlobalEye légi korai előrejelző és ellenőrző repülőgépére, amelyeket 2027-ben terveznek leszállítani.

A legrosszabbul az Uniper német energetikai vállalat teljesített. Részvényei masszívan, 16,5%-kal estek, miután visszavonta 2022-re vonatkozó pénzügyi kilátásait a Gazprom gázszállítási korlátozásaira hivatkozva. A vállalat közölte, hogy az ukrajnai háború hátterében a Gazpromtól június 16. óta csak a szerződésben vállalt gázmennyiség 40%-át kapta meg. Várakozása szerint a 2022 első félévi korrigált kamat- és adófizetés előtti eredménye és korrigált nettó eredménye jelentősen elmarad a tavalyi szinttől. Az európai visszaesés a globális piaci hangulat továbbra is borús – az ukrajnai háborúnak nincs kilátás a közeljövőben történő befejezésére, és az inflációs nyomás valószínűleg tovább erősödik. Mivel a központi bankok agresszívan, kamatemelésekkel kívánnak fellépni az emelkedő árak ellen, egyre nagyobb a félelem a globális lassulástól.

Az Európában csütörtökön közzétett adatok között szerepeltek a júniusi előzetes francia inflációs adatok, amelyek szerint az ország fogyasztói árindexe 5,8%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, szemben a májusi 5,2%-kal – közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE. Szerdán az európai részvények csökkenéssel zártak, mivel a hangulat továbbra is negatív maradt, mivel a befektetők egy esetleges recesszió miatt idegesek. Az ázsiai-csendes-óceáni piacokon csütörtökön a kínai piacok emelkedtek, mivel a kormányzati adatok szerint júniusban nőtt a gyári tevékenység, de a legtöbb más index esett. Eközben az amerikai részvényindexek határidős ügyletei szerdán az éjszakai kereskedés során stagnáltak, mivel az S&P 500 az elmúlt évtizedek legrosszabb első félévének lezárására készül. Az utolsó negyedévet tekintve a Dow és az S&P 500 a 2020 első negyedéve óta a legrosszabb három hónapos időszaka felé tart, amikor a Covid-zárlatok padlóra küldték a részvényeket. A technológiai súlyú Nasdaq Composite több mint 20%-ot esett az elmúlt három hónapban, ami 2008 óta a legrosszabb szakasza.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/30/european-markets-open-to-close-as-recession-concerns-persist.html