Új stratégia kell, de ehhez szükséges a régi részvényesek támogatása is. Ez nem lesz egyszerű…

A klímaváltozással kapcsolatos információk sokak számára világosak. Amennyiben nem változtatunk jelentős mértékben az eddigi élet és üzletvitelünkön, akkor drasztikus következmények várhatóak. Többek között ennek érdekében született meg a Párizsi Klímaegyezmény, amelyet közel 200 ország ratifikált. A széleskörű megállapodás pontos emissziós célokat fogalmaz meg, amelyek számos iparágra gyakoroltak rendkívüli hatást. Nincs ez másképp az olajipari vállalatok esetében sem. 

Óriási a tét 

Az idei év elején tette közzé a Royal Dutch Shell az emissziós stratégiájukat. Ennek értelmében, 2050-re érné el a vállalat a zéró károsanyag-kibocsátást. Az Energy Transition Strategy címen publikált tervezet már rövid távú célokat is tartalmaz. 2023-ra ugyanis, már 6 és 8 százalék közötti mértékkel kívánják csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásukat, 2016-hoz képest. Stratégiájuk egyébiránt középtávú célokkal is rendelkezik, amelyek értelmében 2030-ra már 20%-os, míg 2035-re 45%-os csökkentést tűztek ki. Mint ismeretes, a cég eddig nem kötelezte el magát a Párizsi Klímaegyezményben rögzített abszolút emissziós célok mellett. 

A tervezet mélyebb szintű áttárgyalására, május 18-án kerülhet sor. Az éves fő részvényesi meeting keretei között szavazhatnak a stratégiáról. Habár a tanácsadói szavazás végeredménye nem kötelező érvényű, azonban belátható következményei is lehetnek. Értelemszerűen egyik fő részvényes sem nézné jó szemmel, ha pont az ellenkezője történne annak, mint amire szavaznak. Habár a makacsság borítékolható, mégis az olajipari vállalat és a Föld jövője is a tét. Az elmúlt években is voltak már ehhez hasonló tervezetek, amelyeket csak a részvényesek töredéke támogatott. Az idei indítvánnyal kapcsolatban a Sarasin & Partners és a Local Authority Pension Fund Forum (LAPFF) már jelezte, hogy nem fogják támogatni. 

Befektetői szempontok 

A befektetők között egyre nagyobb figyelmet kapnak a környezetvédelmi célok. Sok cég ázsiója jelentősen emelkedhet ennek következtében, míg másoké csökkenhet. Nem utolsó szempontból a fogyasztók oldaláról is egyre nagyobb klímavédelmi nyomás hárul a vállalatokra. Ezekre jellemzően nehézkesen tud pozitívan reagálni az olajipar. 

Nem sikerült a kitörés – www.investing.com

A cég papírjai épp kitörés közelében álltak, amikor is túl nagy ellenállásba ütköztek. Az idei évet jellemzően oldalazással töltő Royal Dutch Shell részvényekre ráférne egy jó hír. Egyelőre nehéz megmondani, hogy van-e reális esély arra, hogy megszavazzák a kezdeményezést. Mindenesetre sokat lendítene az ügyön, ha bárhogy is szavaznak, azzal nem cselekszik ellentétesen a cég vezetősége. Azonban a klímacélok valószínűleg ennek ellenére magasztosabbak.