Elon Musk 44 milliárd dolláros üzlete a Twitter megvásárlásáról újabb vitát váltott ki arról, hogy a milliárdos mit fog kezdeni a szolgáltatással, ha az végül az övé lesz.

Kedden Musk azt tweetelte, hogy a Twitter megvásárlása “az X, a mindenre kiterjedő alkalmazás létrehozásának gyorsítója”. További részletekkel nem szolgált. Musk talán az úgynevezett “szuperalkalmazásokra” utal, amelyek Kínában és Ázsia más részein népszerűek, és amelyeket a kínai technológiai óriás, a Tencent vezetett be. A szuperalkalmazások olyan alkalmazásokat jelölnek, amelyek gyakran egyablakos szolgáltatásként szolgálnak minden mobilos igényt kielégítő alkalmazásként. Például rendelhetünk taxit vagy ételt az alkalmazáson keresztül, és ezzel egyidejűleg fizethetünk és üzeneteket küldhetünk. Így nincs szükség több alkalmazás használatára a különböző funkciókhoz.

A Tencent által üzemeltetett kínai WeChat alkalmazás a világ legnagyobb szuperalkalmazása, több mint egymilliárd felhasználóval. A WeChatben a felhasználók üzeneteket küldhetnek másoknak, mobilbankolhatnak, vonalkód beolvasásával fizethetnek online vagy boltban, játszhatnak, videókat küldhetnek, online vásárolhatnak, autót hívhatnak és még sok minden mást. Amikor Musk a “mindent tudó alkalmazásról” beszél, a WeChatre gondolhat. A Tesla vezérigazgatója korábban már kifejezte csodálatát a WeChat iránt, és “nagyszerűnek” nevezte az alkalmazást a Twitter alkalmazottaival tartott júniusi városházi beszélgetésen. Musk szerint a WeChatnek nincs megfelelője Kínán kívül.

“És úgy gondolom, hogy valódi lehetőség van ennek létrehozására” – mondta Musk az alkalmazottaknak. “Kínában alapvetően a WeChaten élsz, mert annyira hasznos a mindennapi életedben. És úgy gondolom, ha ezt el tudnánk érni, vagy akár csak megközelítenénk a Twitterrel, az óriási siker lenne”. Musk elmondta, hogy legalább egymilliárd embert szeretne a Twitteren, szemben a második negyedév végi 237,8 millióval. A WeChat egyik legnagyobb funkciója a WeChat Pay. Ez egy olyan funkció, amellyel a felhasználók beolvashatnak egy vonalkódot egy boltban, hogy a mobiljukon keresztül fizessenek, vagy pénzt küldhetnek a barátaiknak a chat funkció segítségével. A WeChat Pay online vásárlásokhoz is használható.

Musk a városházán elmondta, hogy szerinte a Twitteren belüli fizetés “érdekes dolog” lenne. A WeChathez hasonló szuper alkalmazások azonban Európában, az Egyesült Államokban és más nyugati piacokon nem igazán terjedtek el nagy mértékben. A WeChatet eközben Kínában erősen cenzúrázzák, amit Musk valószínűleg nem fog megtenni a Twitterrel, tekintettel a platform tartalommoderálási stratégiájával kapcsolatos korábbi kritikáira, amely a milliárdos szerint elfojtja a szólásszabadságot.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/10/05/elon-musks-twitter-plans-may-take-inspiration-from-chinese-super-apps.html