Egyre nehezebb a megélhetés, miközben az infláció továbbra is a gazdaságok egyik legnagyobb problémája

Ahogy az infláció emelkedik az egész világon, az országok vezetőségei arra törekszenek, hogy az élelmiszereket és az energiaárakat megfizethetőbbé tegyék, mivel az emberek egyre inkább tiltakoznak a szárnyaló megélhetési költségek miatt. Az erre adott egyik válasz az élelmiszer-export tilalmak voltak, amelyek célja a belföldi árak és a termékek védelme. Ez azonban csak tovább rontja a helyzetet. Amikor Indonézia áprilisban egy hónapra blokkolta az olaj exportját, az árak legalább 200 százalékkal megugrottak. Az orosz háború okozta zavarok az ellátási láncokban tovább emelték a már amúgy is magas árakat.

(www.shutterstock.com)

A vállalkozók számára az előállításhoz szükséges alapanyagok növekvő költsége áremelésre késztette őket. A fogyasztók számára ez azt jelentette, hogy többet fizetnek az azonos vagy alacsonyabb minőségű élelmiszerekért. Ezzel természetesen a fogyasztási hajlandóság romlásnak indult. A gazdaságok fejlődése leállhat és sokan a recessziótól tartanak. Ennek bekövetkezése a kereslet radikális csökkenésével járna például az energiaszektorban is, ahol az olaj árát a recessziós félelmek erősen befolyásolják. Kínálati hiány van a piacon, azonban az árak csökkennek, hiszen egyre nagyobb aggodalmak övezik a gazdaságok fejlődését, így az olajkereslet is szignifikánsan csökkenne.

A feltörekvő gazdaságokban még ennél is rosszabb a helyzet

Capital Economics szerint a feltörekvő gazdaságokban az élelmiszerárak idén közel 14 százalékot, a fejlett gazdaságokban pedig több mint 7 százalékot emelkedtek. Azokban az országokban, ahol az emberek jövedelmük legalább egyharmadát vagy annál többet költik élelmiszerre, az árak bármilyen hirtelen emelkedése válsághoz vezethet. A Capital Economics előrejelzése szerint a fejlett gazdaságok háztartásai havonta további 7 milliárd dollárral fognak többet költeni élelmiszerekre és italokra ebben az évben, a magas infláció miatt.

(www.shutterstock.com)

A helyzet különösen szörnyű Szudán számára, ahol az infláció várhatóan ebben az évben 245 százalékot is el fogja érni, és Iránban, ahol az árak 300 százalékkal emelkedtek a csirke, a tojás és a tej esetében a májusi hónapban.

Forrás: voanews.com

Címlapkép: Shutterstock