Rajeev Misra, a SoftBank egyik vezetője és Maszajosi Szon vezérigazgató egyik legfontosabb szövetségese, lemondott két pozíciójáról a japán befektetési óriáscégnél, miután veszteségeket könyvelt el – közölte a vállalat szerdán.

Misra szerdai hatállyal lemond a SoftBank-csoportnál betöltött vállalati igazgatói és ügyvezető alelnöki tisztségeiről. Továbbra is ő marad a SoftBank Investment Advisers vezérigazgatója, amely a 100 milliárd dolláros Vision Fundért felelős, és amely olyan vállalatokra tett nagy horderejű fogadásokat, mint például az Uber és a kínai fuvarmegosztó óriás DiDi. A lépés alig néhány héttel azután történt, hogy Misra lemondott a Vision Fund 2 nevű második Vision Fundot kezelő SoftBank Global Advisors vezérigazgatói posztjáról. Misra saját külső, több eszközből álló befektetési alapot épít.

Misra kulcsszerepet játszott az eredeti Vision Fund 2017-es létrehozásában, amely a SoftBankot a világ egyik legnagyobb technológiai befektetőjévé tette. Az egész világon befektetéseket eszközölt, az Egyesült Államoktól Kínáig. A SoftBank befektetési stratégiája azonban számos rossz fogadás – például a WeWork – után tűz alá került, és a technológiai részvények közelmúltbeli zuhanása megviselte az alap teljesítményét. A SoftBank Vision Fundja a március 31-én zárult pénzügyi évben rekordösszegű, 3,5 billió japán jen veszteséget könyvelt el.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/31/softbank-exec-rajeev-misra-steps-back-from-more-roles-after-losses-mount.html