Kínában az elmúlt két hétben szigorodtak a Covid-ellenőrzések, miután több város is vírusfertőzésről számolt be.

Az üzleti és társadalmi tevékenységre vonatkozó korlátozások csütörtökön a kínai bruttó hazai termék 9,2%-át érintették, szemben az október 16-i 7%-kal a Nomura modellje szerint. “A 20. Nemzeti Pártkongresszus október 16-i kezdete óta a belföldi Covid esetszámok egyértelműen emelkedő pályán vannak” – mondta Ting Lu, a cég vezető kínai közgazdásza és egy csapata csütörtöki jelentésében. “Az országos zárlathelyzet … jelentősen romlott”. Csütörtökre a kínai szárazföld 214 Covid-esetet jelentett tünetekkel és 1123-at tünetek nélkül. A fertőzéseket Kína 31 tartományi szintű régiójából jóval több mint 20-ból jelentették. A számos országos járványkitörés közül a fővárosi fertőzések miatt a Universal Beijing Resortot szerdától ideiglenesen be kellett zárni. Nem volt világos, hogy az üdülőhely időben kinyit-e a halloweeni hétvégére.

Az Apple beszállítója, a Foxconn kedden közölte, hogy a kínai Csengcsouban található gyárát érintette egy kisebb Covid-járvány. A közelmúltbeli esetcsoportok és az azt követő Covid-ellenőrzések közül azonban sok az ország gazdaságilag kevésbé kiemelkedő részein, például az északnyugati Qinghai és Xinjiang területén történt. A Nomura jelentése arra is rámutatott, hogy egyes települések nem jelentették be közvetlenül a zárlatos intézkedéseket, ami megnehezíti a hatás értékelését.

Kevés változás a kínai nagy találkozó után

A kormányzó Kínai Kommunista Párt 20. nemzeti kongresszusának kezdetén tartott beszédében Hszi Csin-ping elnök nem mondta el, hogy a Covid-politika véget ér-e vagy folytatódik. Elemzők megjegyezték, hogy a találkozó inkább a személyi változásokra, mint a konkrét gazdaságpolitikára összpontosított. A kongresszus október 22-én ért véget. Másnap Kína bejelentette, hogy a párt új központi vezetőségi csapatában sok Xi-hűséges személy is helyet kap. A Nomura elemzői szerint arra számítanak, hogy a kínai szigorú Covid-ellenőrzések legalább márciusig fennmaradnak, “amikor a politikai átrendeződés teljesen befejeződik, és az új vezetők teljesen átveszik a kabinet irányítását”.

Negyedik negyedéves növekedési felhívások

Külön jegyzetben a Nomura elemzői fenntartották az egy évvel ezelőtti 2,8%-os negyedik negyedéves GDP-növekedési előrejelzésüket. A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal hétfőn közölte, hogy a harmadik negyedévi GDP 3,9%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Szerdán Li Keqiang miniszterelnök vezette az Államtanács ülését, amely a negyedik negyedévben a növekedés élénkülésének előmozdítására szólított fel a harmadik negyedévhez képest – közölte az állami média.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/10/28/covid-cases-controls-spread-in-china.html