A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint a kínai fogyasztói árindex júliusban kétéves csúcsot ért el, mivel a sertéshús ára emelkedett.

A sertéshús ára, amely Kínában alapvető élelmiszer, júliusban 20,2%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ez az első emelkedés 2020 szeptembere óta – derül ki a Wind Informationon keresztül elérhető hivatalos adatokból. Sőt, a sertéshús ára az eddigi legnagyobb havi emelkedést könyvelhette el – 25,6%-kal -, derült ki az adatokból. A gazdák eladási vonakodása – a jövőbeni magasabb árak reményében – hozzájárult a sertéshús júliusi árnövekedéséhez – mondta Bian Shuyang, a Nanhua Futures mezőgazdasági termékelemzője egy nyilatkozatban. A jövőre nézve Bian arra számít, hogy a sertéshús ára nehezen fogja meghaladni a júliusi szintet. Két kínai ünnep szeptemberben és októberben segít majd a sertéshús iránti fogyasztói keresletet támogatni, mondta Bian.

Az elemző szerint az élő sertéstermelők most nyereséggel működnek, ami azt jelzi, hogy a kínálat bővülni fog. A sertéshús ára az elmúlt három évben vadul ingadozott, mivel a sertéstenyésztőknek halálos betegségekkel és számos új termelővel kellett megküzdeniük. A friss gyümölcsök és zöldségek ára is megugrott júliusban, 16,9%-kal, illetve 12,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Az élelmiszerárak alakulása

Miközben az élelmiszerárak emelkedtek, a szerdai inflációs adatok továbbra is a kínai gazdaság gyenge keresletét tükrözik. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a fogyasztói árindex júliusban 2,7%-kal emelkedett, ami elmaradt a 2,9%-os növekedésre vonatkozó várakozásoktól. “A nem élelmiszeripari árak júliusban [0,1%-kal] csökkentek a júniusi szintjükhöz képest, ami a gyenge keresletet tükrözi” – mondta Zhiwei Zhang, a Pinpoint Asset Management elnöke és vezető közgazdásza egy jegyzetben. “A számos városban kitört Covid-járványok és a további politikai ösztönzők hiánya gyengébb júliusi növekedéshez vezethetett” – tette hozzá.

A nyári szabadságolások ellenére az idegenforgalmi árkomponens júliusban csak 0,5%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az elmúlt hetekben kitört covid járványok megzavarták a nyaralást, járatokat töröltek, és a turistalátványosságokat Hainan szigetétől a Tibeti-fennsíkig bezárták. A kínai fogyasztói árindex a múlt hónapban még mindig a legmagasabb volt 2020 júliusa óta, amikor is az index 2,7%-kal emelkedett a Wind adatai szerint. A szerdai adatok szerint a kínai termelői árak továbbra is mérséklődtek, és szintén a várakozások alatt maradtak. A júliusra jelentett 4,2%-os éves szintű növekedés elmaradt a Reuters által közölt 4,8%-os növekedési előrejelzéstől.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/10/china-consumer-prices-hit-a-two-year-high.html