Shanghai elrettentő példája.

Már jó ideje húzódik az ország egyes részeinek karantén alatt tartása. Emberek milliói vannak otthon bezárva. A vállalatok egymás után kényszerülnek bezárásra, hiszen Xi Jinping a zéró-covid stratégiában látja a megoldást. Ezen lezárások hatása magán a hazai gazdaságon is meglátszik, de tovább terjed a nemzetközi vállalatokra is. A kínai gazdaság már a vírus kezdete óta lassulóban volt, amelyre rátett egy lapáttal az Evergrande botrány. Most pedig tovább lassult a háború és a koronavírus újabb villámgyors terjedése miatt. Ez a hatás erősen mutatkozik az olaj árában is, amely a hétfői napon majd 6 százalékot veszített értékéből. A csökkenés az erős dollár és a lezárások közös hatásából született. Kína a világ legnagyobb olajimportőre, így nem csoda, hogy a gazdaságban tapasztalt lassulás ekkora hatással lehet egy adott piacra. A lezárások miatt az emberek nem tudnak utazni, és az üzemanyagszükséglet csökken. Az intézkedések emberek tízmillióit kényszeríti arra, hogy maradjanak otthon már több mint egy hónapja, ami magas szintű mentális stresszhez vezethet. Sok esetben a lakosok nem tudják elhagyni lakásukat a közösségi vezetők külön engedélye nélkül.

(www.shutterstock.com)

Az ország vezetősége több millió embert küldene otthonról dolgozni, ennek ellenére nem beszélnek lockdown-ról

Egyre több nemzetközi márka tárja fel, hogy Kína zéró-covid politikája milyen károkat okoz mindennapi tevékenységeikben. Emberek tízmilliói maradnak továbbra is bezárva, szinte minden nagyobb vállalkozást érint a helyzet. Az elmúlt hetekben több tucat kínai várost, köztük Sanghajt, az ország pénzügyi központját is lezárták. Ez a nagy tech cégektől kezdve a fogyasztási cikkekig minden iparágnak elpusztítja mind a kínálatát, mind a keresletét, és újabb nagy fejfájást okoz a vezetőknek. Több vállalat már az orosz-ukrán helyzet miatt is milliókat vagy akár milliárdokat bukott. A mostani krízis erősen rámutat, hogy Kína mekkora szerepet játszik a globális vállalatok életében.  

(www.shutterstock.com)

„Tetszik vagy sem, ezen a ponton, ha egy multinacionális vállalatként vagy jelen a piacon, Kína valószínűleg a legnagyobb fogyasztóid közé tartozik. Esetleg ezen ország lehet a fő termelési bázisod is, vagy legalábbis felelős az ellátási lánc munkájának jelentős részéért,” mondta el egy interjúban Ben Cavender, a China Market Research Group ügyvezető igazgatója.

A vállalatok képtelenek megjósolni az második féléves eredményeiket

Az elmúlt években Kína számos iparág legnagyobb piacává vált, a luxuscikkektől az autókig. De a múlt hónapban a világ második legnagyobb gazdasága élesen lelassult, nemcsak a fogyasztói kiadások, hanem a foglalkoztatás szemszögéből is. Múlt héten a Starbucks felfüggesztette a pénzügyi útmutatását a következő hat hónapra. Howard Schultz vezérigazgató az egyetlen felelős cselekvésnek nevezve ezt a lépést. Egyes vállalkozások egyáltalán nem hajlandóak előrejelzést készíteni, hiszen olyan példátlan körülmények uralkodnak Kínában, hogy egyszerűen képtelenek az év második felére eredményt jósolni.

(www.shutterstock.com)

Kering, a Gucci és a Bottega Veneta tulajdonosa azt mondta a múlt hónapban, hogy több nehézséggel is küzdenek. A forgalom, a boltok bezárása és a lezárások által okozott fő logisztikai kihívások mind nehezítik a mindennapjaikat, hiszen az emberek ilyen időkben inkább csak a legszükségesebb termékekre költenek.

Shanghai elrettentő példája

Még azokat is érinthetik a lezárások, akik olyan városokban élnek, ahol egyelőre nincsenek még szigorítások. Azok a fogyasztók, akik korlátozások nélkül élnek az adott városokban, kétszer is meggondolják, hogy kimenjenek-e a bevásárlóközpontokba, attól tartva, hogy nehogy ezzel magukra hozzák azt, ami jelenleg Shanghajban történik. A múlt hónapban az Apple is figyelmeztetett a covid-19 terjedésével kapcsolatos hatalmas veszteségekre. Az ellátási lánc kérdései ebben a negyedévben akár 4-8 milliárddal is sújthatják értékesítését.

A múlt hónapban a Microsoft azt is elmondta, hogy a kínai termelés leállítása károsította a laptopok és Xbox konzolok kínálatát, és potenciálisan nagy hatással lehet negyedéves teljesítményére.

(www.shutterstock.com)

Már egyre kevésbé bírják a nyomást. Kínai közösségi médiában a múlt héten közzétett videók azt mutatták, hogy egy Shanghajban található gyár dolgozói elárasztották az utcát és összecsaptak a biztonsági őrökkel.

A CNN legfrissebb kormányzati adatokon alapuló számítása szerint Kínában legalább 31 város van teljes vagy részleges lezárás alatt, ami országszerte mintegy 214 millió embert érinthet.

„Látni lehet, hogy a jelenlegi környezetnek miatt eddig még nem tapasztalt mennyiségű kihívással kell a multinacionális vállaltoknak megküzdeni,” tette hozzá Ben Cavender.

Forrás: cnn.com

Címlapkép: Shutterstock