A világ legnagyobb olajimportőre továbbra is nehéz időket él meg

A hírek hallatán mínuszban kezdte a pénteki kereskedési időszakot a nyersolaj. A két referenciaérték nagyjából hasonló mértékben csökkentek. A napi grafikonokon egy 0,5 százalékos mínuszt láthatunk, azonban itt sokkal szignifikánsabb változásról van szó.

Jelenleg az olajárak az OPEC által kijelentett csökkentés óta eltávolodtak a 85 dolláros szintekről, és inkább a 95 dollár körül tartózkodnak. Továbbra is erős kínálati szűkösségről van szó. Most azonban a legnagyobb olajimportőr egyre súlyosabb járványügyi problémákkal küszködik. Kínáról köztudott, hogy még mindig a zéró-covid hozzáállás híve, amely nagyon szigorú lezárásokkal jár. Ezeknek a következménye gyorsan megmutatkozik a nyersolaj szükségletek csökkenésében. Többször is segített már a medvéknek lejjebb vinni az árfolyamot, most is hasonló forgatókönyv lehet kibontakozóban.

A korlátozások kiszélesítése azonnali hatást fejtett ki piacon, bár az egész hetes kínálati aggodalmak miatt, a pénteki csökkenés ellenére is komoly profittal zárhatják a hetet.

Egyre jobban lassul a kínai gazdaság, az Egyesült Államok meglepő adatokat közölt

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy Kína növekedése idén 3,2 százalékra lassul, amely hatalmas visszaesés a 2021-es 8,1 százalékos emelkedés után. Nehéz érvelni a kínai nyersolaj-vásárlások fellendülése mellett, tekintettel a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságra. Jelenleg is emberek milliói kerültek újabb lezárások alá. Mindezt azért, mert már harmadik napja több, mint ezer vírusfertőzést regisztráltak a világ második legnagyobb gazdaságában. Wuhanban több, mint 800 ezer embert szólítottak fel, hogy maradjanak otthon október 30-ig.

(www.shutterstock.com)

A veszteségeket azonban korlátozta az Egyesült Államok bruttó hazai termékének erőteljes visszapattanása a harmadik negyedévben. Rámutatva ezzel a világ legnagyobb gazdaságának és olajfogyasztójának ellenálló képességére. Az Egyesült Államok GDP-je a csütörtökön közölt adatok szerint a vártnál magasabb, 2,6 százalékos éves ütemben nőtt, az előző negyedévi 0,6 százalékos összehúzódás után.

Forrás: reuters.com; bbc.com

Címlapkép: Shutterstock