Japán miniszterelnöke szerdán kijelentette, hogy országa több leállított atomerőművet újraindít, és megvizsgálja a következő generációs reaktorok fejlesztésének megvalósíthatóságát.

Fumio Kishida Reuters által közölt megjegyzései a májusban tett megjegyzéseire épülnek, és egy olyan időszakban hangzottak el, amikor Japán – amely nagy energiaimportőr – a globális energiapiacokon uralkodó bizonytalanság és az Oroszország és Ukrajna közötti háború közepette igyekszik megerősíteni lehetőségeit. Ha a lépés teljes mértékben megvalósul, az ország energiapolitikájában fordulatot jelentene a 2011-es fukusimai katasztrófa után, amikor egy erős földrengés és szökőár következtében megolvadt a japán Fukusima Daiichi atomerőmű.

Azóta a japán atomerőművek többsége nem üzemel, de úgy tűnik, hogy a hozzáállás kezd megváltozni. A hónap elején a Nemzetközi Energiaügynökség korábbi ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy Japánban a közvélemény több mint 60%-ban támogatja az atomerőművek újraindítását. Japán 2050-re szén-dioxid-semlegességet tűzött ki célul. Az ország 6. stratégiai energiaügyi terve “ambiciózus kilátások” szerint 2030-ra az energiatermelés 36-38%-át a megújuló energiaforrások adják, míg a nukleáris energia 20%-22%-át. “Az atomenergia stabil felhasználását azon a fő feltételen keresztül fogják előmozdítani, hogy a közvélemény bizalmát el kell nyerni az atomenergia iránt, és biztosítani kell a biztonságot” – olvasható a terv vázlatában.

Bár Japán újra az atomenergiára összpontosítja figyelmét, a technológiát nem mindenki kedveli. A kritikusok közé tartozik a Greenpeace. “Az atomenergiát az energiagondjaink megoldásának hirdetik, de a valóságban bonyolult és rendkívül drága a megépítése” – áll a környezetvédelmi szervezet honlapján. “Emellett hatalmas mennyiségű veszélyes hulladékot is termel” – teszik hozzá. “A megújuló energia olcsóbb és gyorsan telepíthető. Az akkumulátoros tárolással együtt képes megtermelni a szükséges energiát és csökkenteni a kibocsátásunkat”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/24/japan-just-signaled-a-big-shift-in-its-post-fukushima-future.html