A kínai központi bank hétfőn csökkentette a 14 napos fordított repók hitelfelvételi költségét, és fokozta a készpénzinjekciókat, hogy ellensúlyozza a negyedév vége felé megnövekedett keresletet.

A Kínai Népbank (PBOC) 2 milliárd jüant (286,54 millió dollár) injektált 7 napos fordított repókon keresztül, és további 10 milliárd jüant a 14 napos futamidőn keresztül – áll a közleményben. A PBOC szerint a magasabb napi készpénzinjekció, amely a július óta napi 2 milliárd jüan felajánlást meghaladja, a közlemény szerint “a negyedév végi likviditási szint stabilan tartását szolgálta”. A PBOC emellett január vége óta először újraindította a 14 napos műveleteket, miközben a likviditási eszköz kamatlábát 10 bázisponttal 2,25%-ról 2,15%-ra csökkentette.

A csökkentés felzárkózás volt a központi bank augusztusi döntése után, amikor a hitelkereslet élénkítése és a dübörgő gazdaság fellendítése érdekében csökkentette néhány kulcskamatlábat, köztük a 7 napos fordított repókamatlábat. Mivel hétfőn nem járt le fordított repó, a PBOC nettó 12 milliárd jüant injektált a rövid lejáratú likviditási eszközökön keresztül.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/19/china-central-bank-cuts-14-day-reverse-repo-rate-steps-up-cash-injections.html