Elsült a fegyver – A tajvani hadsereg lelőtt egy, a légterébe belépő drónt

A szigetország kormánya kijelentette, hogy nem fogja beadni derekát a kínai nyomásnak, és a végsőkig küzdenek majd az elnyomás ellen. Csütörtökön lelőttek egy drónt a kínai partok melletti szigetecske közelében, miután a kormány megfogadta, hogy kemény intézkedéseket kell tennie az ilyesfajta behatolások növekedésének kezelésére. Kína Pelosi látogatása óta feszegette a határokat a folyamatos katonai gyakorlatokkal, azonban a tajvani kormány igyekezett elkerülni a provokálást, és csendben meghúzták magukat míg az óriás dühöngött.

(www.shutterstock.com)

Az elmúlt napokban a légterükbe belépő drónok azonban feldühítették őket. A szigeten lévő csapatok megpróbálták figyelmeztetni, de hatástalanul, így lelőtték, és a maradványok a tengerbe szálltak. Tajvan most először adott le figyelmeztető lövéseket, miután Tsai Ing-Wen elnök elrendelte a katonaságnak, hogy keményítsenek be a kínai provokációk ellen. A szigetország kijelentette, hogy élni fog az önvédelemhez és az ellentámadáshoz való jogával, ha a kínai fegyveres erők belépnek továbbra is a területükre. Peking fokozta a katonai tevékenységeket a demokratikusan irányított sziget közelében, ezzel félelemben tartva Tajvan lakosait.

Érdekes feltételezéssel élt a tajvani védelmi minisztérium

A parlamentnek benyújtott jelentésben a védelmi minisztérium közölte, hogy szerintük Kína amerikai haditengerészeti hajók elleni támadásokat szimulált, hogy megakadályozza a külföldi erők Tajvan segítségére érkezését egy háború esetén. Kína tovább erősíti harci felkészültségét a Tajvan elleni támadásra, és különleges erőket is bevethet az infrastruktúra megrongálására, figyelmeztetett a minisztérium.

(www.shutterstock.com)

Bár kissé elnagyoltnak tűnhetnek ezek az elképzelések, az orosz-ukrán konfliktusnál sem gondoltuk volna, hogy ekkora konfliktusba fullad majd a dolog, hiszen ott is már több, mint fél éve folyik a háború. Kína is eléggé feszegeti a határokat, főleg mióta Pelosi látogatása okot adott nekik erre. A történteket azóta sem tudták elfelejteni.

Forrás: reuters.com; deccanherald.com, theguardian.com

Címlapkép: Shutterstock