A szakértők szerint idén más a helyzet, a válság nem lesz hosszú életű

Sanghajban a kínai hatóságok lekapcsolták a híres Bund világítását, amely egy vízparti terület és védett történelmi negyed a város központjában. A spórolás hétfőn és kedden kezdődött, az energia megőrzése érdekében. Tavaly is volt hasonló problémája Kínának az energiaellátásával, de az elemzők szerint ezúttal más a helyzet. Ebben az évben az energiával kapcsolatos problémák az időjáráshoz kapcsolódnak, és enyhülni fog a hatásuk, ha a hőhullám már alábbhagyott. Míg a tavalyi válságot a villamosenergia-ellátás régóta fennálló strukturális problémái okozták. Most nem erről van szó, ezért reménykednek benne, hogy nem lesz olyan szignifikáns hatással. Azonban ezzel még nem tudták megnyugtatni az embereket, mivel a tavalyi országos energiaválság mély sebet hagyott maga után. Továbbra is jelen van az aggodalom, hogy valami hasonlót kell elszenvedniük. Bár más helyzetként állítják be a mostanit, az még nem jelenti, hogy nem jár akkora veszéllyel. A Jangce folyó és Kína délnyugati tartománya, Szecsuan rekordszintű hőhullámmal küzd, súlyos aszály közepette. A forróság megzavarta a növények növekedését és az állatállományt is. A Jangce folyóba áramló csapadék csökkenésével a vízerőművek vízszintje csökkent, ezzel korlátozva az energiatermelést.

(www.shutterstock.com)

A szakértők nyugalomra intik az embereket

Tavaly az otthonokat és a vállalkozásokat arra kényszerítették, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, míg a nyilvános szolgáltatásokat, például a közlekedési lámpákat, az energiatakarékosság érdekében kikapcsolták. Hasonló lépéseket tesznek most is, hiszen Szecsuanban már a gyárak áramellátását csökkentették. Ennek ellenére a szakértők továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy a körülmények teljesen eltérőek, és nyugalomra intik az embereket. A tavalyi energiaválság nagyon erősen hatott a vállalkozásokra, és hozzájárult a GDP növekedésének lassulásához az év harmadik negyedévében. Főként az ország fő gyártási területeit, például a dél-kínai Kuangtung tartományát érintette. A jelenlegi nagy vesztese a helyzetnek a Szecsuan tartomány, amely mindössze 4 százalékát adja a kínai GDP-nek.

(www.shutterstock.com)

Egyelőre tehát az adatok alapján a szakértők szerint nincs ok a pánikra, és bíznak benne, hogy nem kell újra átélniük egy tavalyihoz hasonló energiaválásgot.

Forrás: cnbc.com

Címlapkép: Shutterstock