Egy ilyen sikeres negyedév után nincs oka sürgetni a munkálatokat

A Gazprom múlt hét hétfőn tarolt a jelentésével, mikor bejelentette rekord negyedéves nyereségét. A cég 7,8 milliárd dolláros nettó nyereséggel zárta a harmadik negyedévet, ami a felfutó, magas gázáraknak köszönhető. A gázárak várhatóan a következő három hónapban még magasabbra kúsznak majd és ezzel a bevételeik is rekordokat dönthetnek. A Gazprom kulcsfontosságú bevételi forrásának drasztikus drágulása a szűkös ellátás és a széles gazdasági fellendülés következtében ment végbe egész Európában. A magas európai gázárakból származó váratlan bevételek azt jelentik, hogy az orosz Gazprom a hitelesítés előtt nem kezdi meg a földgáz exportálását az Északi Áramlat 2 csővezetéken keresztül, és nem sürgeti tovább Németországot.

Kis büntetés a nagy nyereségért, azonban ebben az időszakban nem éri meg a Gazpromnak kockáztatni

A német jóváhagyás nélküli gázexportálás csak szerény bírsággal járna, de mivel Németország új politikai vezetést kap, és az orosz-nyugat kapcsolata súlyosan feszült, ezért az orosz vállalat több, mint boldog a helyzettel, és inkább kivár. Elfogadták, hogy most már Németország kezében van az elindítás kulcsa. A források szerint a Gazprom, Oroszország legnagyobb adófizetője szeretné megérteni, hogyan alakulnak a kapcsolatok Németország új kormányával Angela Merkel távozása után, aki támogatta az Északi Áramlat 2-őt. Úgy néz ki az oroszok hisznek benne, hogy a politikai váltás nem fogja nagyban befolyásolni a megegyezést. Tudják, hogy türelmesnek kell lenniük, hiszen egy összetett folyamatról van szó. A Gazprom továbbra is szűk piacra és magas árakra számít a következő évben is.

Egyes politikusok és szakértők a céget hibáztatták a szűk kínálat miatt

A megnövekedett villamosenergia költségek egyes iparágakat a termelés csökkentésére kényszerítettek. Az európai fogyasztók többet fizetnek az otthoni fűtésért a tél közeledtét követően, ami növeli a szélesebb inflációs nyomást. Az orosz gáz exportáló monopólium, amely az európai igények 35 százalékát adja, véleménye szerint, megfelel a szerződéses kötelezettségvállalásoknak. Azonban egyes európai politikusok szerint, akik jelenleg nagy nyomás alatt vannak a fogyasztók elégedetlensége miatt, a cég több gázt is kínálhatna.

Forrás: reuters.com