Nagy bajban a kínai gazdaság, felbillenhet az Egyesült Államok elleni küzdelem mérlege

A világ második legnagyobb gazdasága továbbra is gyenge adatokkal tudott csak szolgálni, ami az ország fejlődését illeti. Jelenleg a fejlődés legnagyobb ellenfele a járvány, amely álmatlan éjszakákat okoz az ottani vezetőknek. A folyamatos lezárásokkal ugyanis emberek millióit utasítják arra, hogy maradjanak otthon. Egy ekkora gazdaság nem tud megfelelően működni ilyen környezetben. Ez az idei adatokon is nagyon jól látszik. Messze elmaradtak a kitűzött GDP növekedéstől. Természetesen nem minden a vírus hibája, de észre kell venni, hogy Kína továbbra is sokkal komolyabban veszi a koronavírus terjedését, mint más országok. Jelenleg újabb hullámot élnek meg, amely eddig szerencsére nem követelt olyan extrém mértékű korlátozást, mint Sanghaj esete tavasszal. Ennek ellenére a szigor továbbra is jelen van a mindennapokban. A zéró-covid stratégiájuk miatt emberek millióit intették óvatosságra és kérték meg őket, hogy maradjanak otthon. Wuhanban az elmúlt héten például több, mint 800 ezer embert szólítottak fel, hogy október 30-ig ne hagyják el otthonaikat.

(www.shutterstock.com)

Falnak futott a gazdaság fejlődése

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy Kína növekedése idén 3,2 százalékra lassul, amely hatalmas visszaesés a 2021-es 8,1 százalékos emelkedés után. Ennek hatását erősen reflektálja a nyersolajpiac. Kína a világ legnagyobb olajimportőre, és egy hasonló mértékű lassulás a gazdaságában ellensúlyozni tudta az ellenirányú makrotényezőket. Bár az OPEC kétmillió hordós csökkentést jelzett előre, egy olyan piacon, amely már jó ideje kínálati szűkösséggel küzd, ez nem tudott akkora hatást kifejteni, mint azt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete remélte. Kína gazdasága szignifikáns lassulást tapasztal az előző évekhez képest, ezzel együtt a keresleti kilátások is romlanak. Az újabb lezárások csak tovább rontják ezt az állapotot.

(www.shutterstock.com)

Egykori fényessége mára már feledésbe merült

1980 és 2019 között Kína átlagos éves GDP-növekedési üteme gyorsabb volt, mint bármely nyugati gazdaságé. Kína megkezdte saját technológiai beruházásait, szabadalmakat és tudományos kiadványokat gyártott, és olyan innovatív vállalatokat hozott létre, mint az Alibaba, a Tencent, a Baidu és a Huawei. Ezelőtt nem volt ehhez fogható. Egy olyan nem demokratikus rendszert adtak a kínaiak, amely tartós, innováción alapuló növekedést generált. Igaz, pár szakértő felszólalt, hogy szerintük a Kínai Kommunista Párt vasfoga nem tett jót az ország kilátásainak. Miközben rengeteg találgatás folyt arról, hogy Kína milyen globális szerepet tölthet majd be, kevesen vonták kétségbe azt a tényt, hogy növekedése megállíthatatlan. Elkezdődött azon forgatókönyv terjedése, hogy egy nap Kína megrengeti majd az Egyesült Államok egyeduralmát is. Mára már egyre közelebb került ehhez, és bár ebben az évben kissé elmaradt céljától, nem szabad leírni őket. A hatalmas népességtől származó rengeteg adathoz való hozzáférésnek, valamint a kevesebb etikai és adatvédelmi korlátozásnak – mint amelyekkel a nyugati kutatók szembesülnek -, és a mesterséges intelligenciába történő komoly befektetéseknek köszönhetően hatalmas előnyre tudtak szert tenni.

(www.shutterstock.com)

Javítandó hibák és a jövő rejtelmei

Az ország kilátásai sokkal kevésbé pozitívak. A Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusán Xi Jinping megőrizte pozícióját a harmadik ciklusra is. Egyre több belső ellenőrzést szüntetnek meg. Azonban vannak hibái a rendszernek, amelyek javításra várnak. Ezek ugyanis elszívják az ország innovációs potenciálját és lassítják annak fejlődését. A zéró-covid politika nagyrészt elkerülhető lett volna. A stratégia jelentős költségekkel járt és hatalmas elégedetlenséget váltott ki a lakosok közt. Az Oroszország Ukrajnában folytatott háborújának támogatása is rengeteg nehézséget okozott az országnak, azonban a korlátok nélküli barátsága Putyinnal egyre erősebbé vált. Ez még nagyban segítheti Xi tervét Amerika megelőzésében.

(www.shutterstock.com)

Volt már gond a tech szektorban, óriási csőd érte az ingatlanszektort. Hiba lenne arra a következtetésre jutni, hogy Kína növekedési modellje csak azért morzsolódik, mert a rossz ember került hatalomra. Ezek fontos megoldandó problémák voltak. Egy ekkora gazdaság fejlődésénél szükség van biztos alapokra. Amíg ezek az igazítások eltartanak, addig a komoly ütemű fejlődéstől el kell búcsúzniuk.

Kína gyors ipari növekedése az 1990-es és 2000-es években a hatalmas beruházásokra, nyugatról érkező technológiatranszferre, exportra történő termelésre, valamint pénzügyi és bértámogatásra épült. De az ilyen exportvezérelt növekedésnek korlátai vannak. Ahogy Xi elődje, Hu Jintao 2012-ben elismerte, Kína növekedésének sokkal kiegyensúlyozottabbá, koordináltabbá és fenntarthatóbbá kell válnia. A külső kereslet helyett sokkal inkább a hazai fogyasztásra kell építkezni.

Forrás: project-syndicate.org

Címlapkép: Shutterstock