A Kína és Tajvan közti nézeteltérések ellenére a mindennapi élet, bár stresszesen, de üzleti zavarok nélkül folytatódik

Az elmúlt hetekben a figyelem az orosz-ukrán háborúról átkerült a Kína és Tajvan közötti konfliktusra. Kína évtizedek óta szeretné már egyesíteni a szigetországot, azonban nagy az ellenkezés. Tajvan népe nem akar Xi Jinping uralma alá kerülni. Tovább rontja a helyzetet, hogy az Egyesült Államok Tajvant támogatja, és ők sem szeretnék, ha Kína csak fogná magát és bekebelezné a szigetet. Ez miatt aztán a feszültség még nagyobbá válik, hiszen egy esetleges háborús konfliktusban a világ két legnagyobb gazdasága feszülhet egymásnak. Ennek következménye pedig végleges lehet. Egyelőre azonban a katonai gyakorlatokon és az import-export tevekénységek korlátozásán kívül Kína még nem kezdett bele komolyabban a konfliktusba. Mindenesetre kijelentették, hogy nem riadnak vissza az erőszak alkalmazásától sem. Tajvan önálló demokratikus ország, de Peking a szigetet saját területének és szakadár tartománynak tekinti.

(www.shutterstock.com)

A vállalatok egyelőre nem aggódnak

Jó hír, hogy az American Chambers of Commerce in Taiwan tagjai közül a legtöbb vállalat elmondta, hogy nem volt jelentős zavar az üzleti életben annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben fokozódott a feszültség. Bár tagjainak csaknem fele valamilyen zavarral azért számol, ha Kína folytatja katonai gyakorlatait, de egyelőre nem volt még pánik vagy tömeges kivonulás a vállalatok részéről sem. Ami miatt aggódnak az nem más, mint a félreinformálás, Tajvant célzó pszichológiai kampányok, az import-export tevékenységek további korlátozásai, szankciók a tajvani termékekkel szemben, az emberek utazásának tilalma, bojkottok és embargók.

(www.shutterstock.com)

Az Egyesült Államok és Tajvan szerdán megállapodtak abban, hogy tárgyalásokat kezdenek egy kereskedelmi és gazdasági kezdeményezésről, mivel az Egyesült Államok továbbra is támogatja a szigetet. A szélesebb körű szabadkereskedelmi megállapodás valószínűsége azonban továbbra sem ismert. Tajvannak minden segítségre szüksége lesz, ha bármi esélyt szeretne kialakítani magának egy esetleges katonai, akár gazdasági háborúban.

Forrás: cnbc.com

Címlapkép: Shutterstock