Egyelőre kitart a DAX, kérdés, mi történik egy nagyobb általános esés esetén.

Alig 1 héttel ezelőtt még arról írhattunk cikket, hogy újra bombaformában a DAX. Ekkor még az irányadó részvényindexek közül több is történelmi csúcsra száguldott, azóta azonban nagyot fordult a világ. A tíz éve nem látott magasságokba szökő amerikai infláció a Fed nyugtatása ellenére is megtette a negatív hatását: gyakorlatilag folyamatos esést láthatunk a piacokon. Ehhez jön még az izraeli-palesztin feszültség kiéleződése és újabb fejezete, ami értelemszerűen szintén nem az emelkedés irányába mutat. Az esésben azonban nem egyformán vesznek részt a vezető indexek: a német tőzsdeindex például egyelőre nem is áll olyan rosszul.

Kisebb emelkedés, akkor kisebb esés

Nagy részben annak köszönhető a DAX felülteljesítése, hogy a komponensei között az infláció, és így a kamatemelés lehetőségére kevésbé érzékeny cégek vannak. Láthatjuk, hogy most a technológiai részvényekből való menekülés a domináns, ennek megfelelően a három amerikai részvényindex közül a tech-túlsúlyos NASDAQ esik leginkább.

Ha emlékszünk, előző kedden is elindult egy eladási hullám, akkor az amerikai pénzügyminiszter jelezte a kamatemelés szükségességét. Yellen szavainak hatása azonban hamar elillant, és a hét második felét már az emelkedés jellemezte. Az S&P500 például új csúcsra száguldott pénteken, a DAX pedig erre nem volt képes. Az emelkedésben való alulteljesítésért azonban most már hálás lehet a legfontosabb európai index: jelenleg az előző heti esésnél minimálisan esett csak alacsonyabb árfolyamokra. Míg az előbb említett S&P500 már több, mint 2 %-kal az előző heti aljak alatt tartózkodott ma (ha a határidős árfolyamot nézzük a könnyebb összehasonlíthatóság miatt).

Alig az előző heti mélypontok alá esett a DAX határidős indexe (www.investing.com)

Tudni kell azonban, hogy minden más skálán még így is az amerikai indexek az erősebbek. Év eleje óta például most is többet emelkedett az S&P500, nem beszélve a 2020 során felhalmozott előnyéről a DAX indexszel szemben.

Mi következik ebből?

Az egyértelmű tehát, hogy a DAX hosszútávú alultejesítése azt is magával hozza, hogy kevésbé túlértékeltek a részvények benne. Kisebb tehát a profitrealizációra irányuló eladás, kevésbé jó hozam/kockázat aránnyal lehet shortot nyitni. Jellemző egyébként is, hogyha egy eszköz/index az emelkedésben is kevésbé veszi ki a részét, akkor esésnél is hasonlóan történik. (A BUX mostani mozgása erre a legjobb példa: az eddig a nemzetközi trendekkel nem szárnyaló index most nem is esik velük.)

Azt azonban fontos tudni, hogyha az ezt megelőző túlzott optimizmus jelentős esést okoz most, akkor a DAX sem lesz kivétel. Egy általános eladási hullámot ugyanis nem igazán lehet megúszni-márpedig az optimizmus nagyon magas a DAX esetében, amit a lent látható Euwax sentiment mutat a legjobban.

Jelentős az optimizmus, okozhat ez még gondot (Börse Frankfurt)