Oroszország Ukrajna piszkos bombájától fél, de milyen hatással is járna egy ilyen fegyver bevetése?

A piszkos bomba egy hagyományos robbanószerkezet, amely mérgező nukleáris anyaggal van felturbózva. Az oroszok most azzal vádolják Kijevet, hogy egy ilyen fegyver birtokában állnak, sőt mi több ezt ellenük tervezik bevetni. A nyugati média kissé abszurdnak tartja, hogy az ukránok saját területükön használjanak egy ilyen fegyvert, hatalmas kárt okozva a már megtépázott országnak.  Szerintük ezzel az oroszok nagyon mellé lőttek, és csak saját eszkalációs törekvéseiket próbálják támogatni.

Igor Kirillov, az orosz nukleáris, biológiai és vegyi védelmi csapatok vezetője szerint az ukránok célja egy ilyen fegyver használatával, hogy az oroszokat vádolják tömegpusztító fegyverek használatával. Ezzel egy erőteljes oroszellenes hadjáratot indítanának el.

(www.shutterstock.com)

Bár nem lenne olyan hatással, mint egy atombomba, komoly következményei lennének. A biztonsági szakértők szerint ez inkább egy terrorfegyver, amelyet nem is a harctéren, hanem inkább a városokban a civilek ellen vetnének be, káosz és pusztítás elérése érdekében. A szennyezés akkora mértékű lehet, hogy az adott város akár évtizedekig lakhatatlanná válhat.

A csütörtöki pusztítás következményei

Csütörtökön a támadások miatt több százezer otthon maradt áram nélkül. Az áramellátás egyes területeken akár 40 százalékkal csökkent. Egy ponton a fővárosban több mint 320 ezer ház volt áramellátás nélkül. Estére ez a szám 159 ezerre esett vissza. Kijev szélesebb körzetében több, mint 500 ezer otthon maradt áram nélkül.

(www.shutterstock.com)

Putyin csütörtökön azt állította, hogy Moszkva soha nem szeretett volna szándékosan utalni a nukleáris fegyverek használatára, de azt is jelezte, hogy amíg a fegyverek rendelkezésükre állnak, addig fennáll a használatuk veszélye. Putyin megerősítette a piszkos bombáról szóló feltételezéseiket. Ukrajna, hogy bizonyítsa ártatlanságát meghívta Nemzetközi Atomenergia‑ügynökség szakértőit, hogy látogassanak meg két olyan létesítményt, amelyekről az orosz kormány azt állítja, hogy részt vesznek egy piszkos bomba létrehozásának tervében.

Az Egyesült Államok a háború további eszkalációjától tart. Joe Biden egyértelműen kijelentette, hogy a NATO teljes területét meg fogják védeni, és úgy gondolják a Pentagonban, hogy ezt az üzenetet az oroszok is már kezdik felfogni.

Forrás: edition.cnn.com; szabadeuropa.hu

Címlapkép: Shutterstock