Hiába a jó jelentés, a kínai piac tényezője okozza a német sportszergyártó zuhanását.

Javában zajlik a gyorsjelentési időszak, így most a 2021-es második negyedév van terítéken. A csütörtöki nap folyamán tette közzé a Q2-es jelentését az Adidas, amelynek hatására, rég nem látott mértékben kezdtek mélyrepülésbe a részvények. Pedig a befektetők bizakodva várták a jelentést, sőt, az utóbbi napok folyamán egészen bravúros mértékben emelkedett az árfolyam. Annyit elöljáróban már most érdemes elmondani, hogy a kínai központú termelés viszontagságai azok, amelyek befolyásoltak a hangulatot. Aggodalomra azonban semmi ok, mutatjuk a részleteket. 

A jelentés tartalma 

Az Adidas nettó bevétele, elérte a 397 millió eurót a második negyedévben. Ez óriási előrelépés a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor még 295 millió eurós veszteséget jelentett a német sportszergyártó. Ehhez első sorban az európai, és az észak-amerikai piacokon elért bevétel növekedés járult hozzá. Érdekesség, hogy az online bevételek, mintegy 14 százalékkal csökkentek, miután a vásárlók fokozatosan visszatértek a boltokba. Végezetül az Adidas növelte az egész évre prognosztizált forgalomnövekedését, nagyjából 20 százalékkal. Mindezt elősegíti az is, hogy a nézők visszatalálnak az élő sporteseményekhez, amelyeken rendszerint jelen van a német vállalat is. 

A jelentés árnyoldala 

A cég kínai értékesítéseit a befektetők előszeretettel követik. A jelentés értelmében, a kínai eladások, mintegy 16 százalékkal estek vissza az első negyedévhez képest. Mindez annak köszönhető, hogy az ázsiai országban bojkottot hirdettek azon márkákkal szemben, amelyek élesen kritizálták az ujgur kisebbséggel történő bánásmódot. Az Adidas korábban egy hivtalos közleményben adta hírül, hogy zéró toleranciával viszonyul a cég a rabszolgasághoz és emberkereskedelemhez. 

Tőzsdei reakció 

Jelenleg csak minimálisan van a járvány előtti szint felett az Adidas részvényeinek árfolyama. www.investing.com

Habár a jelentés összességében előrelépést mutatott a vállalat életében, de ez nem bizonyult elegendőnek a befektetők számára. Az Adidas papírjai csütörtökön nagyjából 4,81 százalékos mínuszban teljesítettek. Ezzel az is eldőlt, hogy az elmúlt napok kitörési kísérlete átmenetileg kudarcba fulladt. Jelenleg a középső Bollinger-szalag felett a részvények árfolyama.