Nem unatkozunk a héten sem.

Nincsenek jó napjai az irányadó részvényindexeknek mostanában, az ukrajnai háborús feszültség és a Fed erőteljes monetáris szigorítása egyszerre tartják nyomás alatt a piacokat. Az előttünk álló héten is ez a két téma dominálhat, ugyanakkor számos fontos makroadat is közlésre kerül a következő napokban.

Jön az eurózóna inflációja

Hétfőn viszonylag nyugodt napunk lehet a makronaptár alapján, délelőtt 10 órakor az IFO üzleti hangulatindex fejthet ki hatást, leginkább a német tőzsdére. Kedden 15 órakor az amerikai FHFA házárindex, egy órával később pedig a Conference Board fogyasztói bizalmi index adhat némi képet az Egyesült Államok gazdasági folyamatairól. Szerdán jelentősebb adatot nem közölnek, csütörtökön 14 órakor viszont érkezik a német inflációs adat, 14:30-kor pedig szokásos módon közlik a munkanélküli segélykérelmek számának alakulását az USA-ból.

Nagyot nőhettek az árak az eurózónában is (www.shutterstock.com)

Péntek hajnalban számos kínai, illetve japán adat adhatja meg az alaphangot a kereskedéshez; Japánból munkanélküliségi és ipari termelési adatok jönnek, Kínából pedig érkezik feldolgozópari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index is. Délelőtt közlik a német munkanélküliségi rátát, 11 órakor ismerhetjük meg az eurózóna inflációját szeptemberre vonatkozóan, és ekkor lát napvilágot a valutaunió munkanélküliségi rátája is. 14:30-kor az amerikai PCE maginflációs adat lehet érdekes, később pedig a chicagói beszerzési menedzser indexet teszik közzé.

Kamatot dönt az MNB

Magyarországgal kapcsolatban fontosabb makroadat nem lát napvilágot, így leginkább a nemzetközi piacokra is ható tényezők befolyásolhatják a budapesti tőzsdét. Kedden 14 órakor ismerjük meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntésének eredményét, amely leginkább a forint árfolyamára fejthet ki azonnali hatást. A döntés mellett a jegybanki irányszabás és kommunikáció is fontos lesz; az viszont biztosra vehető szinte, hogy az alapkamat keddi megemelése megjelenik a csütörtöki egyhetes betéti tender kamatszintjében is.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak