A Bloomberg beszámolója szerint a részleges mozgósítás bejelentése óta közel 400 ezer orosz hagyta el az ország területét, míg csak 200 ezer embert soroztak be.

Sokkal több orosz menekült külföldre, mint ahányan bevonultak az orosz hadseregbe azóta, hogy Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást jelentett be az Ukrajna elleni invázió támogatására.

Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter keddi elmondása szerint Putyin szeptember 21-ei részleges mozgósításának bejelentése óta több mint 200 ezer embert soroztak be az orosz hadseregbe.

Kétszer annyian hagyták el az országot, mint ahány embert besoroztak

A Bloomberg beszámolója szerint azonban, szintén kedden publikált kormányzati adatok szerint ugyanezen periódusban csak a szomszédos Kazahsztánba több mint 200 ezer orosz vándorolt ki. Szeptember 30-ig csaknem 69 ezer orosz lépett át Grúzia területére, a mozgósítási bejelentést követően hatalmas járműsorok torlódtak fel az Oroszországgal közös szárazföldi határátkelőknél.

Az Európai Unió a múlt héten azt közölte, hogy szeptemberben több mint 66 ezer orosz érkezett az EU-s országokba, a legtöbben Finnországon keresztül léptek be. Szintén keddi bejelentés szerint a finn határt szeptember 26 és október 3 között közel 30 ezer orosz lépte át. Míg a finn hatóságok szerint ugyanezen időszakban alig több mint 18 ezren tértek vissza Oroszországba.

Mongóliában a napokban enyhítették az oroszországi állampolgárokra vonatkozó tartózkodási szabályokat, október 2-ig több mint 12 ezer orosz lépett be az országba.

“Putyin húzását követően százezrek menekültek a környező országokba” (www.bloomberg.com)

Más népszerű alternatíva például Azerbajdzsán, Törökország és Örményország, ide az oroszok vízummentesen léphetnek be. Ezek az országok azonban nem hoztak nyilvánosságra adatokat.

(www.shutterstock.com)

Az orosz-ukrán konfliktus már 8 hónapja tart, fokozódik a helyzet súlyossága, nő a nukleáris háborútól való félelem. Többek között Elon Musk is arra figyelmeztetett, hogy az orosz-ukrán konfliktusnak egy lehetséges, bár valószínűtlen kimenetele atomháború lehet.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Pixabay