A hazai inflációs adat és az EKB döntése lehet izgalmas a héten.

Míg a mögöttünk álló héten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése volt a legizgalmasabb a jegybankok monetáris politikája kapcsán, addig a héten az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésére figyelhetnek árgus szemekkel a befektetők. Makroadatból bár nem lesz sok, azért akad majd igen jelentős is – megismerhetjük például a magyar inflációs adatot augusztusra vonatkozóan.

Nemzetközi piacok – szigorít az EKB

Hétfőn nem számolhatunk fontosabb történésekkel várhatóan, ezt erősíti az is, hogy ma kereskedési szünnap van a tengerentúli börzéken a munka napja miatt. Kedden sem dúskálunk majd közzétételekben, délután 4 órakor az amerikai ISM szolgáltatóipari index képet adhat az amerikai gazdaság állapotáról. Szerdán reggel 8 órakor a német ipari termelési adatot közlik, 11 órakor pedig a már naptárhatással igazított eurózónai GDP adatot elemezhetjük.

Dönt az EKB, feszülten figyelhetik a piacok (www.shutterstock.com)

A csütörtöki nap lehet kétségkívül a legérdekesebb a héten, 14:15-kor ugyanis megismerjük az EKB kamatdöntő ülésének eredményét. Az eurózóna jegybankjaként funkcionáló intézmény várhatóan jelentős kamatemeléssel reagál a közös pénzt használó országokban is elszabaduló inflációra. Fontos lesz az ehhez fűzött kommentár is, amelyből a monetáris politika további irányaira következtethet a piac. 14:30-kor szokásosan közlik majd az amerikai segélykérelmek számát, másnap hajnalban pedig a kínai inflációs adat adhatja meg az alaphangot az ázsiai tőzsdéken.

Hazai piac – jön az inflációs adat

A fentiek – különösen az EKB kamatdöntése – jelentős hatást gyakorolhat a magyar tőzsdére is, leginkább a legnagyobb blue chip részvények reagálhatnak érzékenyen a nemzetközi indexek mozgásaira. Szerdán 9 órakor a magyarországi ipari termelésre vonatkozó adatsor lát napvilágot, képet adva a magyar gazdaság egy igen fontos szeletéről. Csütörtökön 9 órakor ismerhetjük meg az augusztusi inflációs adatot, várhatóan újra több évtizedes csúcsot láthatunk majd. Ekkor hirdeti meg az MNB az egyhetes betéti tenderét, a korábbi gyakorlat szerint viszont kicsi az esély a 11,75 %-os irányadó ráta módosítására a héten.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Shutterstock