Nem lesz sok makroadat a héten, mégis jöhetnek jelentős mozgások.

Nem alakult túl jól az előző hét az irányadó tőzsdék számára. A vártnál nagyobb amerikai infláció felerősítette a kamatemelési, és így a recessziós félelmeket. A héten valósággá is válhat a félelem, ugyanis jön a Fed kamatdöntő ülése, ami a hazai piacokra is kihatással lehet. Utóbbi szempontjából az Európai Bizottság tegnapi bejelentése lehet még kulcsfontosságú, nem maradunk izgalmak nélkül tehát a budapesti tőzsdén sem.

Dönt a Fed

A héten nem lát napvilágot túl sok makroadat, ennek ellenére nem unatkozhatunk majd. Hétfőn és kedden inkább az általános befektetői hangulat dominálhat jelentős adatok és események hiányában. Az orosz-ukrán háború fejleményei azonban nagyobb mozgásokat is indukálhatnak, attól függően, hogy a piacok épp hogy ítélik meg a hadi helyzet állását. Szerdán este magyar idő szerint 8 órakor ismerhetjük meg a Fed kamatdöntő ülésének eredményét, a legnagyobb esélye annak van, hogy 75 bázisponttal 3,25 %-ra emelkedik az irányadó ráta. A döntő az lehet, hogy a piaci szereplők milyen szigorítást áraztak be korábban, és hogy értékelik majd a Fed és Jerome Powell Fed elnök várható kommunikációját.

Nagyot emelhet a kamatokon a Fed az elszaladó infláció miatt (wwwshutterstock.com)

Csütörtökön 13 órakor az angol jegybank kamatdöntése lehet érdekes, leginkább az európai piacok számára. 14:30-kor ezen a napon szokásosan közlik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számának alakulását, amely az Egyesült Államok makrogazdaságáról ad némi betekintést. 16 órakor az előzetes fogyasztói bizalmi indexre lesz érdemes figyelni, melyet az eurózónára vonatkozóan tesznek közzé. A pénteki nap a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexekről fog szólni makrogazdasági fronton, 9:30-kor Németországból, 15:45-kor az USA-ból lát napvilágot ez az adat. A németországi közléskor hozzák nyilvánosságra az előzetes szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexet is.

Uniós pénzek – jöhet a reakció

Tegnap Johannes Hahn uniós biztos bejelentette, hogy több ezer milliárdos forrásmegvonást javasol Magyarországtól az Európai Tanács számára – azonban csak akkor, ha a következő hónapokban a kormány nem teljesíti a vállalt ígéreteket. Ez az első komolyabb bejelentés az uniós források kapcsán, így a hét elején az erre, valamint az árstopok meghosszabbítására adott reakció uralhatja a magyar eszközöket. Emellett a Fed kamatdöntése is indukálhat hullámokat a magyar tőzsdén, míg az egyetlen jelentős makroadat a csütörtök reggel 9-kor napvilágot látó munkanélküliségi ráta lesz.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak