Pozitív nyitás várható a pénteki pánik után.

Meglehetősen váratlanra sikeredett az előző hét a részvénypiacokon. A tőzsdék ugyanis ritkán látott esést produkáltak a hét utolsó napján, aminek az oka egy új, eddigieknél jóval több mutációt tartalmazó vírusfajta megjelenése. Valószínűleg az ezzel kapcsolatos hírek önmagukban elég sok mozgást okoznak majd a börzéken, ugyanakkor néhány makrogazdasági adat is napvilágot lát majd.

Újra a vírus a fókuszban

Pénteken jött a hír, hogy Dél-Afrikában 32 mutációt tartalmazó fajtáját azonosították a koronavírusnak, amellyel kapcsolatban meglehetősen kevés információ áll rendelkezésünkre. Az azóta omikron névre keresztelt mutáció jelenlétét a hétvégén igen sok országban jelentették, már Európa több országában is találtak példát az új variánsra. Mivel nem tudni, hogy mennyire ellenálló az omikron az oltásokkal szemben, és milyen súlyos betegséget okoz, ezért pánik lett úrrá a tőzsdéken. Táplálta ezt az is, hogy több ország szigorított a beutazás feltételein, hogy elkerülje a koronavírus új típusának gyors elterjedését.

Újra a vírus uralja a tőzsdei közbeszédet is (www.shutterstock.com)

Vélhetően minden megjelenő új információ alakít majd a befektetői hangulaton, ezért fokozottan érdemes lesz a hírfolyamokat figyelni a vírus kapcsán. Egyelőre úgy néz ki a határidős indexek alapján, hogy a pénteki nagy esés után némi fellélegzés jöhet az európai tőzsdéken, a nagy volatilitás miatt azonban ez könnyen fordulhat.

Jönnek a munkanélküliségi adatok

A vírussal kapcsolatos híreken túl makrogazdasági adatokra is érdemes lesz figyelni. Csütörtökön szokásosan 14:30-kor jelenik meg a munkanélküli segélykérelmeket tartalmazó adat az Egyesült Államokból, pontosan egy nappal később pedig a munkanélküliségi rátát is megismerhetjük. A Fed számára kiemelten fontosak ezek az adatok, hiszen jelentős részben a munkaerőpiaci stabilitástól függ, hogy milyen irányt vesz a jegybank szerepét betöltő intézmény monetáris politikája.

A Fed számára kiemelten fontos a munkaerőpiac állása (www.shutterstock.com)

Magyar szempontból tőzsdéket mozgató adatsor nem várható, ugyanakkor csütörtökön ismét határoz az egyhetes betéti kamatról a magyar jegybank. Az irányadónak kinevezett rátát novemberben már kétszer is emelte az MNB az infláció megfékezése érdekében. A forint valószínűleg reagálni fog az újabb döntésre (amely akár az is lehet, hogy helyben marad a ráta), illetve az általános piaci hangulat is sokat számíthat a magyar fizetőeszköz árfolyama szempontjából.

https://www.erstemarket.hu/contents/calendars/page:3