Érződik az uborkaszezon, de mégis jöhetnek izgalmak a piacokon.

Érezhető lesz a nyári szünet utolsó rúgása az előttünk álló kereskedési napokban, ugyanis az átlagosnál némileg kevesebb fontos makroadat és számsor lát napvilágot. Ennek ellenére aligha unatkozhatunk a piacokon, ugyanis az orosz-ukrán háború, a recessziós félelmek és a nagy jegybankok politikájához fűzött várakozások elegendő témát szolgáltathatnak a befektetőknek.

Nemzetközi piacok – jön az amerikai GDP adat

Hétfőn jelentős makroadat nem lát napvilágot, így elsősorban a hétvége történéseit reagálhatják le a piaci szereplők. Kedden 9:30-kor a német szolgáltatóipari-, és feldolgozóipari beszerzési menedzser index lehet fontos, utóbbit 15:45-kor az USA-ra vonatkozóan is közlik. Délután 4 órakor az eurózóna fogyasztói bizalmáról kapunk információt, ami tükrözheti a gazdasági és inflációs folyamatok alakulását. Szerdán az Nvidia és a Delivery Hero gyorsjelentése okozhat izgalmakat az abban érdekelt részvényesek számára.

Újabb adatot kaphatunk az amerikai gazdaságról (www.shutterstock.com)

Csütörtökön reggel a munkanaphatással igazított német GDP adatot ismerhetjük meg, 10 órakor pedig az IFO üzleti hangulatindex válik nyilvánossá. 14:30-kor egyszerre ismerhetjük meg az amerikai GDP adatot, valamint a munkanélküli segélykérelmek számának elmúlt hetes alakulását. Mindkét adat fontos lehet az USA gazdaságának szempontjából, valamint a monetáris szigorítást folytató Fed is hozhat ez alapján döntést. A hét utolsó kereskedési napja viszonylag eseménytelennek néz ki egyelőre, bár az USA-ból közlik a PCE maginflációs adatot.

Hazai piac – fókusz a forinton

Magyarország gazdaságával kapcsolatban már előző héten kaptunk információt a negyedéves GDP adat formájában. A héten mindösszesen 1 fontos makroadatot közölnek, csütörtökön 9 órakor közlik a munkanélküliségi rátát. A magyar piac így elsősorban a vállalatspecifikus tényezők alakulását és a nemzetközi befektetői hangulatot követheti az elkövetkezendő napokban. A forint árfolyama ugyanakkor tartogat izgalmakat, a magyar fizetőeszköz ugyanis jelentős volatilitást mutatott fel az utóbbi hetekben. Ennek folytatódása ráadásul a jegybank egyhetes betéti tenderére is hatással lehet szélsőséges esetben.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak