Németország keserves lépése és az árfolyamok emelkedése – Európa ellátása továbbra is gondot jelent.

A háború tovább nehezíti a térség országainak megélhetését. Oroszországot ért szankciók után, most a Gazprom egyre kevesebb gázt szállít már az unióba. Németország keserves döntést hozott a tétlen szénerőművek újbóli beindításáról, hogy csökkentse az orosz földgázra való támaszkodását az országnak. Közben Vlagyimir Putyin egyre jobban csökkenti az ország ellátását. Gazprom, az orosz állam által ellenőrzött energetikai vállalat, körülbelül 60 százalékkal csökkentette a földgáz áramlását az Északi Áramlat csővezetékén keresztül Németországba a múlt hét folyamán. Bár több ország is jelezte, hogy időre van szüksége az orosz gázcsapokól történő leváláshoz, ez most nem adatik meg nekik.

(www.shutterstock.com)

Sürgős változtatásokra volt szükség, mivel a téli időszakra már most el kell kezdeni felkészülni. Ezt a németek a földgáz használatának szándékos csökkentésével szeretnék elérni. A német gazdasági minisztérium vasárnap közölte, hogy ezen felül a tétlen szénerőműveket már korszerűsítették, így hamarosan újra megkezdhetik az áramtermelést. Bár az ország ezzel szembemegy a zöld gazdaság tervével, a sürgősségi helyzet lehetővé teszik Németország számára, hogy korlátozott ideig, 2024 márciusáig növelje a szénből származó energia termelését.

Az árak fő mozgatórugója az oroszok visszafogott kínálata

A szállított gázmennyiség az Északi Áramlat 1 csővezetéken keresztül egyre jobban csökken, az árak viszont csak emelkednek. Számos európai ország kevesebb gázt kap az orosz szolgáltatótól. A gáztartalékok feltöltése a téli időszak előtt több ország számára is legfőbb prioritás.

(www.shutterstock.com)

A földgázellátás közelmúltbeli zavarai, nevezetesen az, hogy Oroszország meredeken csökkentette az EU-országokba irányuló áramlásokat, körülbelül 35 milliárd köbméter gázt távolít el a piacról ebben az évben. Nagy kihívás a tárolók feltöltése, és a hiány miatt magasabb árakat is kell fizetni az országoknak. A háború óta a blokk Amerika felé fordult segítségért, akik rekordmennyiségű LNG exportot irányítottak Európába. A mostani orosz kínálat gyengélkedése mellett egy elhúzódó leállás az Egyesült Államokbeli Freeport LNG terminálnál elhomályosítja a jövőbeli európai ellátás kilátásait.

Forrás: businessinsider.com

Címlapkép: Shutterstock