Az Egyesült Királyság GDP-je 0,2%-kal csökkent a harmadik negyedévben az energia- és megélhetési válság miatt

Az Egyesült Királyság gazdasága hat negyedév óta először zsugorodott a szeptemberig tartó három hónapban, mivel az európai energiaválság 40 éve nem látott magasságba emelte az inflációt.

A bruttó hazai termék 0,2%-kal csökkent a második negyedévhez képest, ami a vártnál valamivel jobb eredmény a félelmetes 0,5%-os visszaesésnél, köszönhetően az ipar vártnál erősebb szeptemberi teljesítményének. Az ipari termelés 0,2%-kal emelkedett, a feldolgozóipari termelés pedig stagnált a hónapban, szemben a mindkét területre előre jelzett csökkenéssel. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza a GDP 0,6%-os szeptemberi visszaesését, mivel az Erzsébet királynő miatt tartott hivatalos gyászidőszak csökkentette az aktivitást.

Ennek ellenére a számok alapján az ország a Bank of England figyelmeztetése szerint az elmúlt évtizedek leghosszabb recessziója felé tart, mivel a robbanásszerű infláció és az agresszív kamatemelések mind a fogyasztói, mind az üzleti hangulatot rontják.

A számok azt jelentik, hogy az Egyesült Királyság az egyetlen a G7-es országok közül, ahol a GDP még mindig a járvány előtti szint alatt van, ami a növekedés strukturális ellenszélét bizonyítja, amelyet a Brexit okozott, ami ártott az ország exportőreinek és kiürítette a munkaerőt.

Összességében a harmadik negyedévben a szolgáltatási szektor kibocsátása stagnált, ami a fogyasztói szolgáltatások visszaesésének volt köszönhető. Különösen a kiskereskedelmi eladások volumene csökkent 1,9%-kal ebben az időszakban – közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal. Eközben a termelési szektor 1,5%-kal zsugorodott, a feldolgozóipar mind a 13 alágazatában visszaesés volt tapasztalható.

A jövő

A GfK adatai szerint a negyedik negyedév valószínűleg nem hoz majd sok enyhülést a Liz Truss rövid miniszterelnöki megbízatását kísérő piaci zavarok, valamint a szabályozott háztartási energiaárak október óta tartó erőteljes emelkedése miatt, ami rekordalacsony szintre süllyesztette a fogyasztói bizalmat.

“A keresleti mutatók nagyon alacsony szintje – az összetett PMI-felmérés rendelésindexe októberben mindössze 46,8-ra esett a szeptemberi 48,6 pontról – és a fogyasztói bizalom rendkívül alacsony szintje arra utal, hogy a GDP valószínűleg ismét csökkenni fog a negyedik negyedévben” – mondta Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics elemzője az ügyfeleknek írt jegyzetében. Tombs arra számít, hogy a GDP jövőre további 1,5%-kal zsugorodik, mielőtt 2024-ben szerény fellendülés következne be.

Az adatokat a piacok a közzététel előtti napokban széles körben leszámították, és nem volt nagy hatással a font sterlingre, amelyet továbbra is támogatott a csütörtöki októberi amerikai inflációs jelentés. Ez éles eladási hullámot váltott ki a dollárban és hasonlóan heves rallyt az amerikai részvényekben, táplálva a reményt, hogy a Federal Reserve hamarabb befejezi monetáris politikai szigorítási ciklusát, mint ahogy azt Jerome Powell elnök legutóbbi sajtótájékoztatóján javasolta.

Forrás: investing.com