Vasárnap délután a német szövetségi kormány bejelentette, hogy az elszálló energiaárak és a magas infláció ellensúlyozásra 65 milliárd eurós csomagot állítottak össze.

A Bloomberg beszámolója szerint vasárnap délután Németország kormánya 65 milliárd euró értékű segélycsomagot állított össze, a magas árakkal küszködők harmadjára kapnak nagyobb segítséget az államtól. A harmadik tehercsökkentő csomag nagyobb, mint az első kettő együttvéve. A legfrissebb intézkedéssel együtt a három csomag összértéke meghaladja a 95 milliárd eurót.

Olaf Scholz német kancellár koalíciója szerint a 65 milliárd eurós csomag háztartások millióit segítené az elmúlt évtizedek legkeményebb energiaipiaci válságának közepette.

(www.shutterstock.com)

A 65 milliárd eurós csomag keretében a német szövetségi kormány megemeli a családi pótlék összegét, kibővíti a jogosultak körét és egyidejűleg megnöveli a lakhatási támogatás összegét is. A munkavállalók és a nyugdíjasok 300 eurós, a diákok 200 eurós egyszeri támogatást kapnak a megnövekedett energiaköltségek fedezésére. Emellett a tervek szerint az „áramfék” is bevezetésre kerül, aminek köszönhetően a háztartások, a kis és középvállalatok az előre meghatározott „alapfogyasztásig” kedvezményes áron kapják a villamosenergiát.

A német energiakrízist tovább súlyosbítja, hogy pénteken a Gazprom bejelentette, hogy szombaton mégsem indul újra a gázszállítás a Németországba tartó Északi Áramlat 1 gázvezetéken. A nehézségek és az áremelkedés ellenére Scholz kancellár kiemelte, hogy a jelenlegi adatok alapján nem lesz gond az ellátással és „Németország átvészeli a telet.”

Az infláció augusztusban tovább emelkedett Németországban, a Federal Statistical Office legfrissebb beszámolója alapján az előzetesen vártnál magasabban alakult a német infláció augusztusban. Az előzetes adatok alapján a tavalyi év azonos periódusához képest 7.9 százalékos volt az áremelkedés mértéke, a közgazdászok előzetesen 7.8 százalékos inflációt prognosztizáltak. A német infláció egy hónappal korábban, idén júliusban 7.5 százalékon alakult. A végső augusztusi inflációs számokat szeptember 13-án hozza nyilvánosságra a Federal Statistical Office.

Az áremelkedés mértéke az energia és az élelmiszerárak tekintetében volt a legmagasabb mértékű. A német statisztikai hivatal közleménye szerint az energiaárak augusztusban 35.6 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerek árában éves szinten 16.6 százalékos volt a drágulás mértéke augusztusban.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock