A júniusi 4 évtizedes rekordot követően a ma nyilvánosságra hozott adatok alapján tovább nőtt az infláció az Egyesült Királyságban, júliusban éves szinten 10.1 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

Az elmúlt időszak egyik legégetőbb kérdésévé az infláció vált. A magas infláció kifejezetten nagy gondot okoz, a nagymértékű drágulás az élet minden területére kiterjed. Az infláció a világ szinte minden táján fejtörést okoz.

A legfrissebb amerikai inflációs adatok alapján elmondható, hogy júniushoz képest, az előzetes várakozásoknak megfelelően júniushoz képest némileg enyhült az infláció. Az év hatodik hónapjában éves szinten 9.1 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ami 41 éves csúcsot jelentett. A legfrissebb adatok szerint júliusban éves szinten 8.5 százalékos volt a drágulás mértéke a tengerentúlon.

(https://tradingeconomics.com/united-states/inflation-cpi)

Újabb 40 éves csúcson a brit infláció

Ezzel szemben a júniusi 4 évtizedes rekordot követően a ma nyilvánosságra hozott adatok alapján tovább nőtt az infláció az Egyesült Királyságban, júliusban éves szinten 10.1 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

(https://tradingeconomics.com/united-kingdom/inflation-cpi)

A brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) ma reggeli beszámolója szerint júliusban éves szinten 10.1 százalékos volt az áremelkedés mértéke az Egyesült Királyságban, ami újabb 4 évtizedes csúcsot jelent. A közgazdászok előzetesen 9.8 százalékos inflációt prognosztizáltak. A brit infláció egy hónappal korábban, idén júniusban, 9.4 százalékon alakult, ami szintén 40 éves rekordnak számított. A Bank of England becslése szerint októberben tetőzhet a brit infláció, a bank becslése szerint akár 13.3 százalékon is alakulhat az infláció ekkor. Az inflációs hírek következtében alaposan felpattant a brit kötvénypiac.

(https://tradingeconomics.com/united-kingdom/inflation-cpi)

Az áremelkedés továbbra is az élelmiszerek árában volt a legnagyobb mértékű, azonban a háztartások fenntartásának havi költsége is számottevően drágábbá vált, meredeken emelkedtek az energiaárak is az elmúlt időszakban.

(www.shutterstock.com)

Az inflációs félelmek közepette nehéz helyzetben voltak a tőzsdék. Az amerikai mutatók különösen gyengén teljesítettek az év első felében, azonban a tengerentúli vezető tőzsdeindexek a júniusi mélypontjaikról élesen felpattantak, de az idei hozamuk továbbra is negatív.

Ezzel szemben az angol benchmark index, az FTSE 100 kifejezetten jól tartja magát. Idén durván 2 százalékos pluszban van az index, míg az elmúlt 1 év alatt közel 5 százalékkal erősödött az index értéke.

Az FTSE 100 kiemelkedően jól teljesít az európai vezető tőzsdeindexek között is, a francia CAC 40 közel 8 százalékos mínuszban áll idén, míg a német DAX index több mint 12 százalékot esett 2022-ben.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com