Nemzetközi szempontból az amerikai inflációs adat lesz fontos, itthon az MNB-re lesz érdemes figyelni.

Amilyen jól kezdődött, annyira rosszul folytatódott eddig a 2022-es esztendő a tőkepiacokon. Az amerikai állampapírhozamok emelkedése, az omikron variáns rohamos terjedése, valamint a monetáris szigorítástól és az orosz-ukrán konfliktustól való félelem korrekciót hozott a főbb tőzsdeindexekre. Nagy esésről még nem beszélhetünk, és új hét kezdődik – nézzük, mire érdemes a következő 5 kereskedési napban figyelni!

Jönnek inflációs és munkanélküliségi adatok

A nagy jegybankok várható (vagy esetleges) jövőbeli szigorításai miatt kiemelten követik a befektetők a makrogazdasági adatokat. Előző héten az amerikai munkaerőpiaci adatok voltak fókuszban. E hét csütörtökön a friss segélykérelmek száma szintén okozhat piaci kilengést magyar idő szerint 14:30-kor. Az eurózóna munkanélküliségi rátája pedig már ma 11 órakor napvilágot lát.

Fontos lehet az USA inflációs adata az épp korrekciózó tőzsdéknek (www.shutterstock.com)

Ennél is fontosabb lesz viszont az Egyesült Államok inflációjáról szóló adatközlés. Szerdán 14:30-kor publikálják a decemberre vonatkozó pénzromlást, az elemzők 7,1 %-os inflációval számolnak év/év alapon. Minél magasabb inflációról érkezik jelentés, annál nagyobb lehet a nyomás a Fed vállán, hogy ezt csillapítva monetáris szigorítást hajtson végre. Pénteken a kiskereskedelmi forgalomról érkezik hír, szintén az USA-ra vonatkozóan, és ezen a napon lát napvilágot a Citigroup gyorsjelentése is.

Fontos hete lehet a forintnak

Igen jól sikerült az előző hét a forint számára, több, mint 10 forinttal csökkent az EUR/HUF kurzus. A kiemelkedő teljesítményben szerepe lehetett a magyar gazdasággal kapcsolatos általános optimizmusnak, valamint a jegybanki szigorítások beárazásának is. Kedden tartja nem kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, aminek a kamatfolyosó esetleges kiszélesítése miatt lehet jelentősége.

Újra dönt az MNB – ezúttal kedden a kamatfolyosóról is (www.shutterstock.com)

 Jelenleg a kamatfolyosó 4,4 %-os kamatszintet enged meg az egyhetes betéti tenderre vonatkozóan, tehát jelenleg még 40 bázispontos kamatemelésre van mozgástere a jegybanknak. Ha emelné a kamatfolyosó tetejét az MNB, azzal utalást tenne rá, hogy az említett értéken is túlmehet az irányadó ráta. Emellett csütörtökön természetesen újra dönt a jegybank az egyhetes betéti tender kamatáról, így azon a napon is különösen érdemes lesz figyelni a forint árfolyamát.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak