A jelenlegi olajár mellett kérdéses a kereslet alakulása. Közben kivárnak a BP és a Shell befektetői.

Az elmúlt hetekben növekvő tendenciát mutattak a nyersolajárak. Ennek megfelelően az olajipari nagyvállalatok is volatilisabbak voltak a tőzsdén. A jelenlegi formát továbbra is tartani látszik a szektor, azonban a kereslet iránti kitettség sokak számára aggasztó. A fő mozgatórugó a légitársaságok újra gőzerőre kapcsolása lehetne, de ez több tényezőtől is függ. Egyrészt a koronavírus járvány hullámainak alakulásától, másrészt a vakcina beadások ütemétől. A turizmus újra indulásával, és a beutazási korlátozások enyhítésével növekedés várható a nyár folyamán. 

A nyersolajár alakulása

Magasan az olajár – www.investing.com

2021 eleje óta nagyjából 30%-os emelkedés figyelhető meg az olajár alakulásában.  Mostanra pedig elérni látszik a Bollinger-szalag felső határát. A magas árak miatt a kereslet rövid távon azonban elfordulhat az OPEC országoktól, ezt pedig már a piac is árazza. Az elmúlt időszak volatilisabb papírjai közé tartoztak a British Petroleum és a Royal Dutsch Shell részvények. 

Oldalaz a BP és a Shell

Oldalaz a BP – www.investing.com

A BP a múlt héten enyhe emelkedésbe kezdett, azonban a mostani oldalazást egyelőre nem látszik megtörni. A mozgóátlag felett teljesítő cég az első negyedéves jelentésében 4,7 milliárd dolláros árbevételről számolt be. A gyengébb 2020-as Q4-es jelentés után az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, ugyanis megtriplázták az akkori 1,4 milliárdos bevételt. 

Mozgóátlagok alatt oldalaz a Shell – www.investing.com

A brit óriással szemben a Royal Dutch Shell papírjai a mozgóátlaguk alatt teljesítenek. Február óta csökkenő tendencia mellett oldalazott a részvényárfolyam. A múlthét csütörtöki Q1-es jelentésükben 3,2 milliárd dolláros bevétel szerepelt, szemben az elemzők által várt 3,1 milliárdos értékkel. A cég tavaly nem fizetett osztalékot az év ezen szakaszába. A friss jelentésükben viszont már nagyjából 4%-os emelésről számoltak be, amely a második ilyen akció féléven belül. Mindezek ellenére a cég papírjai továbbra is oldalaznak.

Elmondható tehát, hogy az olajszektor növekedése akkor lenne bebiztosítva, ha nőne a kereslet. Viszont az olajár jelenlegi növekedése mindezt inkább csökkenti. Egyes becslések szerint az olaj iránti kereslet csak 2023-ra térhet vissza a pandémiát megelőző szintre. A befektetők láthatóan kivárják a légitársaságok lépéseit és a kereslet alakulását.