A következő iPhone valószínűleg USB-C töltővel lesz felszerelve, mondták elemzők, miután a közös töltőkről szóló európai törvény egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz.

Kedden az Európai Parlament törvényhozói jóváhagyták azt a törvényt, amely előírja, hogy az Európai Unióban értékesített elektronikai cikkek, köztük mobiltelefonok, táblagépek és fényképezőgépek 2024 végéig USB Type-C töltőporttal legyenek felszerelve. Az Apple jelenleg a saját fejlesztésű Lightning töltőit használja, amelyek eltérnek az USB-C-től. Ez azonban megváltozhat az iPhone 15-től, a zászlóshajó okostelefon következő verziójától. “Most már elkerülhetetlen, hogy az Apple-nek kapitulálnia kell, és át kell térnie az USB-C-re az iPhone 15-nél, amikor az 2023-ban érkezik” – mondta Ben Wood, a CCS Insight vezető elemzője egy jegyzetben a hét elején. “Úgy gondolom, hogy az Apple már áttért az USB-C-re a MacBook és az iPad Pro esetében, így az átállás már megkezdődött. Az iPhone 14 eléggé iteratív volt, így az iPhone 15 egy nagyobb lépés lehet a tervezésben. Ezért ez lenne a megfelelő idő a váltásra” – mondta Wood.

A pletykák szerint az Apple az USB-C-t vizsgálja az iPhone 15 esetében, így a következő készülék neve is így alakulhat, ha a hagyományos elnevezési konvenció folytatódik. Májusban a Bloomberg arról számolt be, hogy az Apple USB-C töltéssel rendelkező jövőbeli iPhone modelleket tesztel, de azok legkorábban 2023-ban jelenhetnek meg.

Az iPhone 15 globálisan USB-C töltéssel fog rendelkezni?

Ha az Apple jövőre valóban áttér az USB-C-re, Bryan Ma, az IDC technológiai iparági elemzője szerint az amerikai technológiai óriás az iPhone-ok esetében globálisan, nem csak az EU-ban hajtaná végre a váltást. “Valószínűleg az lenne az ésszerű, hogy a közös töltőre való globális átállásból származó méretnövekedést kihasználják, ahelyett, hogy egyedi alkatrészeket kellene gyártaniuk, kivéve, ha úgy gondolják, hogy tényleg annyi pénzt keresnek a töltőkön, kiegészítőkön és hasonló dolgokon, hogy még mindig megéri nekik fenntartani ezt a különállást” – mondta Ma műsorában szerdán. “A saját házuk táján már készülnek és előkészületeket tesznek arra az eshetőségre, ami néhány éven belül bekövetkezhet” – tette hozzá.

A változtatással az Apple töltőportjai összhangba kerülnének a versenytársakkal, köztük a Samsunggal, amelyek már most is USB-C-t használnak. Az uniós jogszabály mintegy 10 éve készül, és úgy tűnik, hogy idén kaphatja meg a végső jóváhagyást. A törvényhozók szerint a különböző töltési szabványok pazarláshoz vezetnek, és a törvény azt jelenti, hogy a fogyasztóknak nem kell majd minden egyes készülék vásárlásakor új töltőt vásárolni. “Ez a józan ész győzelme. Bár az Apple-nek hatalmas telepített bázisa van a világító kábellel működő eszközökből, az USB-C mindenütt jelen van az összes szórakoztatóelektronikai termékben, ezért az USB-C harmonizációjának tökéletes értelme van” – mondta Wood.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/10/06/apples-iphone-15-could-have-usb-c-charging-after-eu-law-gets-approval.html