Erősödnek a hagyományos részvények, egyre nagyobb lemaradásban a growth szektor.

Az elmúlt hetekben egy nagyon régen látott folyamat zajlott le. A technológiai részvények rendre alulteljesítettek a hagyományos szektor vállalatainak részvényeivel szemben. Míg szinte egész 2020-ban arról írhattunk, hogy a NASDAQ éppen aznap hány százalékot emelkedett, és hogy mennyire előzi a többi részvényindexet, idén ez a trend megfordulni látszik. Miközben még a héten is történelmi csúcsra száguldott a DAX, a Dow Jones Industrial és az S&P500 is, a NASDAQ többnyire stagnál, vagy éppen esik. Február közepén beállított csúcsához képest jelenleg is közel 1000 pontos mínuszban tartózkodik az árfolyam. Mennyire maradhat hosszútávú a technológiai részvények gyenge teljesítése?

 Zoom helyett étterem, Facebook helyett autós nyaralás?

A legfőbb ok a háttérben, hogy a koronavírust már lassan a múltnak tekintik a befektetők. Erre jelen helyzetben, a harmadik hullám csúcsán sok okuk nincs, de az oltási programok előrehaladtával valóban szerencsére eltűnhet a COVID-19 a hétköznapjainkból. Ekkor viszont nem azok a részvények fognak jól teljesíteni, amiket némi humorral karanténrészvénynek is neveznek néhányan. Újra előtérbe kerülhetnek a hagyományos vállalatok: inkább étterembe járunk Zoom konferencia helyett, és nyaralunk a Facebook egész napos nézegetése helyett. A metaforák jól jelzik, hogy mely vállalatokra gondolhatunk: a technológiai óriások háttérbe szorulhatnak. Végülis kinek ne hiányozna egy plázatúra, miután annyit vásároltunk egy éven át az Amazonon keresztül?

Emelkedő hozamok: mindenkinek baj, de…

Ahogy múlt heti cikkünkben is fogalmaztunk, az emelkedő állampapírhozamok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a részvénypiacok számára. Az emelkedő inflációval, és ezzel esetleges monetáris szigorítással együtt járó folyamat csökkentheti a részvények vonzerejét. Persze ez minden részvényre igaz, de a technológiai részvényekre különösen. Ezek ugyanis jelentősen felül vannak árazva például az autógyártókhoz, vagy a bankokhoz képest. Így az a pénz, amelyik nem hagyja el a részvénypiacot, talán inkább a tech papírokból a value szektor felé veszi az irányt.

Meddig tarthat ez még?

Az, hogy meddig tart a NASDAQ index alulteljesítése, természetesen nem megjósolható. A fenti két tényezőből azonban következtethetünk. Ha valóban hamar véget ér a vírusválság, és újra beindul az élet a fejlett országokban, akkor előfordulhat a value szektor erőteljesebb emelkedése a tech részvények kárára akár. A hozamemelkedés folytatódása szintén ebbe az irányba hathat. Az előző két tényező megváltozása azonban akár poraiból is újra élesztheti a legdivatosabb részvények keresletét.