Bizonytalanság érződött a tegnapi Fed ülés után.

Az esztergomi érsek híres kétértelmű mondatával üzent a Gertrúd királyné megölését tervező főnemeseknek, amelyben a vesszők alkalmazásától függően a gyilkosságra biztató, és azt ellenző üzenet is kiolvasható volt. Az Egyesült Államok központi bankja, a Fed is kis túlzással persze, de hasonló kommunikációt folytat a szigorítás lehetőségéről. Ennek megfelelően egyelőre a piacok sem tudják még igazán lereagálni a tegnapi, felfokozott izgalommal várt ülést.

Döntések dióhéjban

Ahogy az várható volt, a Fed tanácsa helyben hagyta az irányadó kamatszintet, viszont az idei átlagos inflációra való előrejelzés immár 3 % a jegybank részéről az eddigi 2,2 %-ról. Az eszközvásárlási program havi kerete marad 120 milliárd dollár. Ezekről ráadásul ellenszavazat nélkül hozott döntést az amerikai jegybank.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg gyakorlati értelemben nem változott semmi: sem a kamatszint, sem a gazdaságba áramló új pénz havi mennyisége. A magasabb várt infláció viszont mindenképpen figyelemre méltó, és ehhez is kapcsolódott jórészt a kommunikáció az ülést követő tájékoztatón.

Átmeneti lesz, de…

Ahogy a döntéshozók kiemelték, bár a gyors gazdasági nyitás valóban gerjeszt inflációt, az nagyobb mértékben csak ebben az évben lesz jellemző. Látszódik már azonban némi megosztottság a Fed tanácsában a szigorítás kérdésében, ugyanis egyre többen várnak már 2022-ben kamatemelést-bár a kommunikáció szerint ennek legvalószínűbb dátuma továbbra is 2023. Az eszközvásárlási programmal kapcsolatban sok új információ nem derült ki, annak kivezetése még nincs napirenden, de az is igaz, hogy nem is állt ki mellette már olyan látványosan Jerome Powell Fed-elnök.

Látható, hogy némileg a Fed számára is meglepetést okozott az elszaladó infláció, és ennek elbagatellizálása is egyre kevésbé hallatszik ki a közleményekből. Bár monetáris szigorításra mostanában még egyik jelenlegi forgatókönyv szerint sincs esély, már látszanak az arra utaló jelek a kommunikációban, hogy végső esetben kénytelen lesz közbe avatkozni a központi bank. Érdemes lesz továbbra is figyelni a kommunikációt, hiszen a piacok érzékenyen reagálnak minden olyan tényezőre, ami a folyamatos emelkedést veszélyeztetik- és a Fed esetleges szigorítása pontosan ilyen tényező, még akkor is, ha időben jelenleg távoli.