Amerikában májusban átlagosan 17 százalékkal drágultak meg a használt autók, a használt elektromos autók piacán még meredekebb volt az áremelkedés mértéke.

Az amerikai használt autók árára egyes befektetők előszeretettel tekintetnek az elszabaduló infláció egyik jeleként. A használt autók drasztikus áremelkedése már tavaly arra utalt, hogy az infláció vélhetően az előzetesen vártnál magasabban alakul. Friss adatok szerint az amerikai infláció májusban éves szinten elérte a 8.6 százalékot, 1981 decembere óta nem volt példa ekkora mértékű áremelkedésre.

Az elmúlt időszakban az ellátási lánccal kapcsolatos problémák, a magas infláció és a kamatemelés következtében csökkent az új autók iránti kereslet mértéke, a használtautó-piacon viszont megnőtt a kereslet.

Májusban átlagosan 17 százalékkal drágultak meg a használt autók, ezt megelőzően, áprilisban még nagyobb mértékű, 24 százalékos volt az áremelkedés. Idén május volt sorozatban a negyedik olyan hónap, ahol áremelkedést láthattunk az amerikai használtautó-piacon. A használt autók átlagos ára jelenleg rekordmagas, 30.8 ezer dollár.

(www.cargurus.com)

A „Manheim used-car index” az iparág kulcsfontosságú indexe. Az index 2021 óta meredeken emelkedik. A 2021 januárjában látott számokhoz képest durván 80 százalékos a növekedés mértéke.

(publish.manheim.com)

Kapósak az elektromos autók

Az elektromos autók iránti kereslet mértéke egyre nagyobb a használt autók piacán is, itt még nagyobb mértékű volt az áremelkedés. Az iSeeCars.com adatai szerint a használt elektromos autók ára éves szinten átlagosan 38 százalékkal nőtt meg, míg a hibrid hajtással szerelt járművek átlagosan 32 százalékkal drágultak. A használt Tesla Model S-ek iránti kereslet mértéke némileg csökkent az elmúlt időszakban, azonban a Model 3 és a Model X típusok kapósak voltak. Különösen nagy népszerűségnek örvend a használt autók körében a hibrid Hyundai Sonata, éves szinten átlagosan 50 százalékkal kerül többe a modell.

(www.marketwatch.com, www.iseecars.com)

A jelenlegi gazdasági körülmények hatására várhatóan még tovább drágulhatnak a használt autók az elkövetkező hónapok során.