Több ideig kell várni az iPhone 13 modellek kiszállítására, mint anno az iPhone 12 modellek esetében kellett. Mit jelenthet ez az Apple részvény árfolyamára nézve?

Az Apple szeptember 14-én rántotta le a leplet a termékpaletta legújabb elemeiről, bemutatták többek között a várva várt iPhone 13 szériát is. Annak ellenére, hogy az iPhone 13 nem hozott túl sok újdonságot az iPhone 12-höz képest, a korai előrendelőknek több időt kell várni az iPhone 13 modellek kiszállítására, mint anno a 12 esetében kellett. Ez alapján magasabb keresletre vagy alacsonyabb kínálatra spekulálhatunk.

Matthew Cabral, a Credit Suisse elemzője szerint az iPhone 13 összes modelljénél hosszabb a várakozási idővel kellett számolni hétfőn, mint a tavaly piacra dobott iPhone 12 széria tagjainál.

Cabral a fontosabb piacokon elemezte az iPhone 13 modellek várakozási idejét, majd arra a megállapításra jutott, hogy a paletta csúcsán elhelyezkedő iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max modellek esetében három-öt hetes várakozási idővel kell számolni a megrendelést követően, ami két héttel hosszabb, mint tavaly ilyenkor az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max esetében. Az alacsonyabb árazású modellek esetében rövidebb várakozási idővel kell számolni.

Ez arra utalhat, hogy az Apple vásárlóinak fantáziáját jobban megmozgatja a magasabb árfekvésű Pro és a Pro Max, ami pozitív hír lenne az Apple számára. Azonban azt is érdemes kiemelni, hogy az alapmodellek esetében viszont a legolcsóbb, legkisebb, 128 GB-s memóriával szerelt modellekre kell a legtöbbet várni.

Cabral szerint a hosszú várakozási idő a vártnál nagyobb keresletre is utalhat, azonban arra is rámutatott, hogy a chiphiány miatt a kínálat nagysága ismeretlen. Amennyiben az az eset áll fent, hogy az Apple csúcskategóriás modelljei a vártnál jobban fogynak, a vállalat bevétele a vártnál magasabban alakulhat, ami pozitívan reflektálódhat a papír árfolyamában.

„Összességében még korai végleges következtetéseket levonni az iPhone 13 széria iránti keresletről, a globális chiphiány esetlegesen elferdítheti az adatokat. Az 5G korszak második évében érdemes lesz figyelni, hogyan alakul az iPhone-ok iránti kereslet.” írta Cabral.

Az Apple részvényei 0.34 százalékos emelkedést követően 143.43 dolláron zárták a keddi kereskedési napot, azt követően, hogy hétfőn globális eladási hullám söpört végig a tőzsdéken, mely negatívan érintette a technológiai szektort is.

Elemzők becslései szerint 2022-ben 210 millió iPhone telefon találhat gazdára, ebből 40-50 millió Kínában. A kínai kormányzat azonban egyre súlyosabb szabályozásokkal lép fel a videojátékok ellen, ami negatívan befolyásolhatja az App Store növekedési ütemét.

Forrás: MarketWatch