Az elmúlt időszakban szárnyaló Wall Street-i shortolók ellen összefogó kisbefektetők által kedvelt részvények lefordultak szerdán, miután a GameStop bejelentette, hogy a SEC a GameStop együttműködését kérte a részvényeiknél az elmúlt hónapokban tapasztalható példátlan volatilitás kivizsgálatával kapcsolatban.

A GameStop Corporation szerda este közölte, hogy az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelete (Securities and Exchange Commission, SEC) a GameStop együttműködését kérte a részvényeiknél az elmúlt hónapokban tapasztalható példátlan volatilitás kivizsgálatával kapcsolatosan. A GameStop azt is felvetette, hogy nem csak ők vannak, lesznek kivizsgálva.

„2021. május 26-án megkaptuk a Tőzsdefelügyelet munkatársaitól a felhívást, a saját értékpapírjaink és más társaságok értékpapírjaival folytatott kereskedelmi tevékenységekkel kapcsolatos információk és dokumentumok önkéntes előállítására.” közölte szerdán este a GameStop.

„A vizsgálat várhatóan nem fog hátrányosan érinteni minket” – mondta a videojáték kiskereskedő.

Annak ellenére, hogy az első fiskális negyedévben az értékesítés volumene nagyobb volt, a vártnál ugyan kisebb, de 66.8 millió dolláros veszteséges szenvedett el a GameStop. A GameStop bejelentette az új CEO és az új CFO kinevezését. Ezt követően a kereskedési utáni after hours-ben 13 százalékot esett a részvény árfolyama. Jelenleg a kereskedés előtti pre market-ben 8 százalékos mínusz környékén áll a papír.

Nem a GameStop volt az egyedüli, az AMC Entertainment Holdings -10.37 százalékot esett, a BlackBerry -4.05 százalékkal került lentebb, a Koss Corporation részvényei 7 százalékkal gyengültek.

Ahogy mi is megírtuk az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelete hétfőn közölte, hogy a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelnek az extrém volatilitással rendelkező, úgy nevezett mém részvények árfolyam mozgásaira. Bármilyen jellegű manipuláció vagy szabályszegés észlelése esetén közbe fognak avatkozni -ígérték, ezzel is védve a lakossági befektetőket. Úgy tűnik, hogy Gary Gensler, a felügyelet elnöke jobban beleszeretne látni az érintett részvények árfolyam mozgásaiba.

Míg a SEC elsődleges szerepe a lakossági befektetők védelme lenne, a közösségi médiák platformjait szerdán elöntötték az olyan befektetők kommentjei, akik kevésbé örültek a mém részvények nagyobb felügyeletének, ellenőrzésének.

A Redditen több poszt is azt vetette fel, hogy a SEC vizsgálat az óriási short pozíciók miatt történik, így a vizsgálat „áldozatai” a hedge fundok lehetnek, míg mások szkeptikusak voltak ezzel kapcsolatban és azt mondták, hogy piacmanipulációval és bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos szabályszegés történhetett.

A kisbefektetők még az év elején kezdtek el alapkezelők által nagymértékben shortolt cégeket vásárolni. A Redditen és a különböző közösségi platformokon (a legnépszerűbb a WallStreetBets nevű Reddit fórum) egyre többen fogtak össze és vásároltak a mémmé váló cégek részvényeiből egyidejűleg, ezáltal jelentős mértékben felverték az árfolyamokat, míg a nagy shortolók egyre tetemesebb veszteségeket szenvednek el. A Bloomberg becslése szerint az óriási short pozíciókat felvevő hedge fundok idén már több mint 10 milliárd dollárt veszítettek el.

A felügyelet szerint ezek a papírok érzelmi hatások miatt emelkednek és az árfolyam nem feltétlenül van összhangban a cégek fundamentumaival.

Gary Gensler az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyeletének elnöke hétfőn elmondta, hogy a Tőzsdefelügyelet a tervek szerint a közösségi médiaplatformokon is ellenőrizni és szankcionálni fogja a piacmanipulációra és a bennfentes kereskedelemre irányuló törekvéseket.